Dijeta Mayo: Detaljan vodič kroz popularnu dijetu koja mijenja stil života

by | 7 siječnja, 2023
dijeta mayo

Dijeta klinike Mayo dugoročni je program za regulaciju težine koji je osmislio tim stručnjaka za mršavljenje klinike Mayo.

Program je osmišljen kako bi pomogao preoblikovati vlastiti životni stil usvajanjem novih zdravih navika i prekidanjem nezdravih starih. Cilj je napraviti jednostavne, ugodne promjene koje će rezultirati zdravom težinom koju možete održavati do kraja života.

Svrha dijete Klinike Mayo jest pomoći vam da izgubite prekomjernu težinu i pronađete zdrav način prehrane kojeg se možete pridržavati cijeli život. Usredotočen je na promjenu vaše dnevne rutine dodavanjem i odbacivanjem navika koje mogu utjecati na vašu težinu.

Jednostavne navike, kao što je jedenje više voća i povrća, nejedenje dok gledate televiziju i kretanje tijela 30 minuta dnevno mogu vam pomoći smršavjeti. Dijeta klinike Mayo temelji se na najnovijoj znanosti o promjeni ponašanja koja će vam pomoći pronaći unutarnju motivaciju za mršavljenje, postaviti ostvarive ciljeve i naučiti se nositi s neuspjesima.

Program se fokusira na ukusnu zdravu hranu i povećanje tjelesne aktivnosti te naglašava kako je najbolji način da zauvijek održite težinu promjena načina života i usvajanje novih navika u kojima uživate i kojih se možete držati. Ovaj se program može prilagoditi vašim osobnim potrebama, zdravstvenoj povijesti i željenom stilu prehrane.

Pročitajte: Nordijska dijeta slovi kao jedan od najboljih načina prehrane – saznajemo sve o njoj

Dijeta Mayo ima dvije faze:

1. Izgubi! U prva dva tjedna, koja su malo intenzivnija, treba naučiti kako gubiti kilograme. U ovoj fazi izgubit ćete od 2,7 do 4,5 kilograma.

Ovdje se fokusirate na životne navike koje su povezane s težinom. Naučit ćete kako dodati pet zdravih navika, riješiti se pet nezdravih navika i usvojiti još pet dodatnih zdravih navika. Ova vam faza može pomoći da vidite neke brze rezultate – psihološki poticaj – i počnete prakticirati važne navike koje ćete prenijeti u sljedeću fazu dijete.

2. Živi! Ovdje počinjete živjeti po pravilima koje ste naučili, a da pritom nemate osjećaj kako ste na dijeti. Ova faza podrazumijeva cjeloživotni pristup zdravlju te u njoj učite više o odabiru hrane, veličini porcija, planiranju jelovnika, tjelesnoj aktivnosti, vježbanju i pridržavanju zdravih navika.

Jelovnik

Preporuka je jesti što više voća i povrća, bjelančevina te cjelovitih žitarica. Dozvoljeno je maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi te nemasni mliječni proizvodi i grčki jogurt. Zdrave navike i vrste hrane koje se preporučuju na dijeti klinike Mayo – uključujući puno povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, graha, ribe i zdravih masnoća, mogu dodatno smanjiti rizik od određenih zdravstvenih stanja. Mršavljenje uz ovakvu hranu može i smanjiti rizik od zdravstvenih problema povezanih s težinom, poput dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i apneje za vrijeme spavanja.

Tjelesna aktivnost

Program preporučuje najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti svaki dan. Dijeta je općenito sigurna za većinu odraslih osoba.

Pročitajte: Zelena mediteranska dijeta može pomoći u smanjenju visceralne masnoće

Foto: ivandzyuba iStock/Getty Images Plus via Getty Images