Tabata – kratki kućni trening za brzo skidanje masnoća i kilograma

by | 6 studenoga, 2022

Tabata je vrsta HIIT treninga (intervalni trening visokog intenziteta) koji je u posljednjih nekoliko godina sve popularniji.

Ono što tabatu izdvaja iz mase je činjenica da je to znanstveno dokazana metoda treninga japanskog znanstvenika Izumija Tabate. Njegova su istraživanja dokazala da su intervali od 20 sekundi visoko intenzivnog rada i 10 sekundi odmora najefikasniji za povećanje aerobnog i anaerobnog kapaciteta u isto vrijeme. Prednost tabata treninga je to što traje četiri minute, unutar koje 20 sekundi radite vježbe i 10 sekundi odmarate.

Pauze i vježbe izmjenjuju se kroz osam serija, čime dobivate četiri minute vrlo intenzivnog treninga. Preporučeno je odraditi četiri ponavljanja, što znači da na kraju dobijete 16 minuta treninga. Razlika između tabata treninga i drugih intervalnih treninga je u intenzitetu, kod Tabata treninga pauze su kraće od setova vježbanja. Idealna je za ljude koji žele skinuti masne naslage, za one koji nemaju puno vremena za vježbanje te za sve one koji ne vole koristiti dodatnu opremu pri treniranju.

No važno je napomenuti da tabata trening nije pogodan za početnike, odnosno osobe koje nisu u kondiciji. Stručnjaci kažu kako u četiri minute tako intenzivnog treninga možete postići bolje rezultate od klasičnog 60-minutnog aerobnog treninga. Ako želite početi s tabata treningom, u nastavku vam donosimo tabatu za početnike.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels