Devet prirodnih lijekova za jači metabolizam

by | 23 prosinca, 2013

Vaš metabolizam dijelom je uvjetovan genetikom, ali ga i sami možete poboljšati pravilnom prehranom.

1) Bjelanjak

Bjelanjak je bogat aminokiselinama koje potiču metabolizam. Jaja su puna proteina i vitamina D.

2) Nemasno meso

Nemasno meso bogato je željezom, a nedostatak ovog minerala može usporiti metabolizam. Jedite dnevno dva do tri obroka hrane bogate željezom, kao što su piletina i žitarice.

3) Voda

Ako dehidrirate, metabolizam usporava. Pijte hladnu vodu, koja vaše tijelo potiče u korištenju više kalorija koje će ga zagrijati.

4) Ljute papričice

Ljute papričice sadrže kapsaicin, kemijski spoj koji ubrzava metabolizam. Bilo bi dobro da svakog dana ubacite žlicu ljutih papričica u jelo koje pripremate. Uz to, ljute papričice su bogate i vitaminom C.

5) Kava

Nedavno istraživanje otkrilo je da je metabolizam ljudi koji piju kavu s kofeinom 16 puta bolji, nego kod onih koji piju kavu bez kofeina.

6) Zeleni čaj

Skuhan, ovaj čaj sadrži spoj koji se naziva epigalokatehin galat, koji poboljšava sagorijevanje masnoća.

7) Mlijeko

Američka istraživanja Sveučilišta Tennessee objavila su da kalcij pomaže metabolizmu brže obraditi masnoću.

8) Integralne žitarice

Integralne žitarice pomažu organizmu u sagorijevanju masnoća, jer je njima potrebno više da se razgrade, nego bijelom kruhu ili tjestenini. Najbolje je jesti žitarice bogate vlaknima, kao što su smeđa riža i zob.

9) Leća

20 posto žena nema dovoljno željeza u organizmu, što je loše za struk – vaše tijelo ne može učinkovito sagorijevati kalorije ako mu nedostaje ono što mu je neophodno da bi radilo kako treba. Jedna šalica leće osigurava 35 posto od potrebne dnevne količine željeza.

Izvor: Žena Blic