Čitanje natalne karte: Vodič za početnike

by | 10 prosinca, 2021
natalna karta

Čitanje natalne karte nije jednostavno, ali ako naučimo osnovne simbole, više neće biti toliko zbunjujuće kako nam se isprva učini kad ugledamo sve te položaje planeta…

Iako je precizno i ispravno čitanje karte rođenja komplicirano i ljudi usavršavaju ovo umijeće godinama, osnove može svatko vrlo brzo savladati. U slučaju da vas zanima astrologija i voljeli biste znati što koji planet označava u kojoj kući, na pravom ste mjestu.

Čitanje natalne karte za početnike

Natalna karta uključuje položaj planeta koji su se našli baš tu, u trenutku kad smo se rodili. Planeti i njihov položaj predstavljaju različite aspekte naše osobnosti.

Sunce

Sunce se najčešće i spominje u astrologiji, i ono utječe na dominantne osobine i direktan identitet. Sunce u određenom znaku Zodijaka donosi nam i određene osobine. Na natalnoj karti označen je kao krug s točkom u sredini.

Mjesec

Na natalnoj karti prikazan je kao obrnuti polumjesec. On je ogledalo naše emotivne strane ličnosti i unutarnjeg “ja”, koje ne vidi svatko.

Podznak

Strelica prema gore simbol je za podznak, koji utječe na to kako nas drugi vide.

Merkur

Ovaj planet u natalnoj karti prikazan je kao krug s dva roga i križićem prema dolje. Merkur utječe na našu inteligenciju, komunikaciju, tehnologiju i putovanje.

Venera

Krug s križićem prema dolje znak je za Veneru. Venera, boginja ljubavi, u natalnoj karti odnosi se na to kako prihvaćamo i dajemo ljubav.

Pročitajte: Saznajte što horoskop govori o vašim predispozicijama za uspjeh u poslu

natalna karta

Mars

Mars je u natalnoj karti prikazan muškim simbolom (krug sa strelicom udesno). Mars se fokusira na stupanj agresije, direktnosti i odlučnosti koju posjedujemo. Isto tako, odnosi se i na naš seksualni život.

Jupiter

Ovaj planet nalikuje broju 4 u natalnoj karti. On vlada srećom, uspjehom, istinom i rastom te razvojem pojedinca.

Saturn

Saturn utječe na to kako reagiramo na izazove, pravila i koliko smo odgovorni.

Uran

Tri verikalne linije čija središnja linija ima ispupčenje prema dolje, a horizontalna linija ih reže – simbol je za Uran. Ovaj planet pokazuje našu individualnost i ono po čemu se razlikujemo od drugih.

Neptun

Trozubac je simbol za Neptun u natalnoj karti. On u znaku boravi čak 14 godina. Donosi kreativnost, sanjarenje, snove i imaginaciju.

Pluton

Nalik na vinsku čašu s točkom u sredini, Pluton u jednom znaku boravi čak 30 godina. On označava cijelu jednu generaciju.

Svaki planet, kad je u određenom znaku Zodijaka, donosi te određene osobine. Ipak, za detaljno tumačenje natalne karte obratite se stručnoj osobi.

Pročitajte: Ovi horoskopski parovi predstavljaju savršen spoj za brak i dugu vezu

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: OrPolii)iStock/Getty Images Plus