Četiri znaka koja ukazuju na to da ste emocionalni nedostupni

by | 24 travnja, 2023
emocionalna nedostupnost

Izraz “emocionalno nedostupan” prije se većinom vezao u toksične veze i odnosio većinom na muškarce, kroz filmove i TV serije. Ipak, stvarnost je nešto drukčija i ovo stanje može se danas javiti kod svih, a prethodi mu stvaran uzrok određenog problema.

Što znači biti “emocionalno nedostupan”?

Kako piše glamourmagazine.co.uk i stručnjak Saied Shahsavari, emocionalno nedostupna osoba općenito je netko tko odbija predanost i istinski intimne odnose te u biti “nije spreman biti voljen”. To se može odnositi na sve veze, od romantičnih do platonskih.

Ključ je u tome da, umjesto da se pitamo jesu li naši potencijalni partneri emocionalno nedostupni, jedna konstruktivna stvar koju svi možemo učiniti u vlastitom razvoju jest procijeniti vlastitu emocionalnu dostupnost, kako kaže stručnjak.

To zapravo znači da svaka osoba mora za sebe odlučiti je li spremna ući u novu vezu, što od nje očekuje i kako se ona sama osjeća u vezi toga.

Pročitajte: 5 filmova o ljubavnim odnosima i seksualnosti koji će vas naučiti mnogočemu

Ipak, postoji nekoliko znakova kako prepoznati da je netko emocionalno nedostupan:

  1. Osoba odbija u potpunosti se posvetiti svom partneru i vezi, već stalno traži načina kako da nešto kritizira i očekuje savršenstvo od drugih.
  2. Osobe često osjećaju da nisu dovoljno dobri i misle da nešto s njima nije u redu. Sve to utječe i na njihovo ponašanje, ali i na samo razmišljanje koje je tada negativno.
  3. Osobe imaju problema s povjerenjem. To se posebice odnosi na osobe koje imaju neriješenih problema iz prošlosti jer upravo te probleme tada oni prenose na novu vezu, a to nikako nije dugoročno rješenje.
  4. Osobe imaju previše očekivanja. Ljudi ponekad očekuju savršenstvo od drugih, a sami se ne usude biti iskreni i svoji i pokazati svoje pravo “ja”, svoje slabosti i mane.

Važno je shvatiti da svatko može promijeniti sebe, a ne drugu osobu. Svaka osoba mora učiti iz vlastitih grešaka, preuzeti odgovornost za sebe i svoje postupke, a nikako ne očekivati od drugih nešto što ona sama ne može dati.

Emocionalna nedostupnost uvelike i znači da ta osoba nije vješta ni spremna vladati vlastitim emocijama i njima je uvijek teže razumjeti osjećaje drugih jer jedva razumiju vlastite. Oni nisu svjesni da njihova averzija prema intimnosti utječe na drugu osobu. Isto tako te osobe rijetko kad ostanu u dužoj vezi, nisu sklone pokloniti pažnju ili nježnost i ne znaju (ne žele) razumijeti potrebe svog partnera.

Uvijek i u svemu, bez obzira radi li se o vezama, poslu ili nečem skroz drugom u životu, dajte najbolju verziju sebe. Nemojte u drugima tražiti sreću da vas oni upotpune jer svatko je svoja individua. A kada ste sami sa sobom zadovoljni, i svi oko vas će biti zadovoljni i sretni. Takva energija se itekako osjeti baš u svemu. A ako ste u vezi ili braku s emocionalno nedostupnom nedostupnom osobom nije na vama da promijenite tu osobu i način na koji ona shvaća određene stvari.

Možda i postoji nada za takve osobe ako uzmemo u obzir da je Mr. Big iz “Seksa i grada” uspio….

Pročitajte: Odnosi s drugim ljudima utječu na vaše zdravlje i sreću, naučite kako živjeti ispunjenije

Foto: ilona titova iStock/Getty Images Plus via Getty Images