Odnosi s drugim ljudima utječu na vaše zdravlje i sreću, naučite kako živjeti ispunjenije

by | 22 prosinca, 2020

Drugi ljudi itekako mogu utjecati na vaš život, a odnosi koje gradite s njima bitnu su ne samo za vaše mentalno zdravlje nego i za životnu sreću i ispunjenost te za fizičko zdravlje.

Dokaz tome su brojna znanstvena istraživanja koja su potvrdila da naša okolina itekako može utjecati na nas i kvalitetu našeg života. Toksične osobe nisu rijetkost u današnjem svijetu. No čak i ako ste nakon dugog niza godina shvatili da je netko s kim ste se intenzivno družili toksičan, znajte da imate pravo isključiti ga iz svog života. Jedno od najdetaljnijih znanstvenih istraživanja na temu utjecaja ljubavnih i prijateljskih odnosa na život čovjeka odrađeno je na Harvardu. U istraživanje su bila uključena 724 muškarca u periodu od 1939. do 2014. godine.

Harvardski profesor Robert Waldinger, koji je vodio istraživanje, zaključio je kako nas kvalitetni i stabilni odnosi s bliskim ljudima čine sretnijima i zdravijima. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da kvalitetu čovjekova života ne čini dobar posao, financijska stabilnost, njegova postignuća ili inteligencija, već u punoj mjeri njegov odnos s drugim ljudima. No što je to dobar i kvalitetan odnos s drugim ljudima i kako ga definiramo? Dobar odnos ne znači samo količina prijatelja ili ljubavna veza s drugom osobom. Dobar odnos označava kvalitetu odnosa koju imate s najbližim ljudima. To znači da možete biti u vezi koja je nezdrava ili imati prijatelje koji nisu tu istinski za vas. Ono što je bitno jest podrška drugih osoba, bez obzira na to radi li se o prijateljici iz djetinjstva, bratu, roditeljima ili osobi s kojom ste u vezi.

Istraživanje s Harvarda nije jedino koje se bavilo ovim pitanjem. Jedno od većih je i izračunavanje bruto nacionalne sreće. Države koje se nalaze pri vrhu te ljestvice, odnosno one države čije stanovništvo spada u najsretnije nacije, su Danska, Norveška, Kolumbija i Izrael. Iako su se stanovnici Izraela i Kolumbije susreli s mnogim izazovima, našli su se na popisu najsretnijih nacija, pa se postavlja pitanje zašto na istom nije jedna Njemačka ili Singapur. Odgovor na to pitanje krije se u međuljudskim odnosima. Navedene države imaju visoku stopu društvene podrške.

Ta podrška može biti rezultat jakih obiteljskih bliskosti, intimne povezanosti s prijateljima ili partnerima te solidarnost zajednice u kojoj netko živi. Zaključak svega ovoga je da je društvena podrška iznimno bitna za naše zdravlje, a podršku bismo uvijek trebali dobiti od bliskih ljudi. Kako biste očuvali svoje zdravlje te bili sretniji i ispunjeniji, psiholozi savjetuju duboke razgovore i povjeravanja bliskim ljudima. U ovom čudnom razdoblju, u kojem se nalazi cijeli svijet, takva je podrška bitnija no ikad.

Foto: Anna Shvets/Pexels