S radom je započela prva hrvatska virtualna antistres ambulanta
Prva javnozdravstvena virtualna antistres ambulanta započela je s radom u ponedjeljak, 7. listopada, provodit će grupni psihoterapijski tretman, a ...
Ako nam jedna namirnica pada na pamet koja je istovremeno i fina i brza za pripremanje – onda je to svakako tjestenina. A takve recepte sada i biramo – brze s tjesteninom, gotove u trenu!
Ljeto je idealno doba kada tjestenini možete dodati sezonsko povrće i dobiti savršen, brzinski obrok. Jer upravo je ljeti sezona rajčica, krastavaca, paprike i ostalog zdravog povrća, što valja itekako iskoristiti za što više recepata.
Tjestenina je jedna od namirnica koja je iznimno popularna zbog svestranosti, jednostavnosti pripreme i mogućnosti kombiniranja s različitim sastojcima.
Zato, bez obzira na to jeste li u potrazi za brzim obrokom koji će biti gotov za samo nekoliko minuta ili tražite inspiraciju za zdravu i hranjivu večeru, tjestenina je uvijek odličan izbor – i to neovisno o tome koje je godišnje doba.
Izdvojili smo pet brzinskih recepata koji su savršeni u situaciji kad ne znate što kuhati i nemate vremena!
Sastojci:
250 g tjestenine (oblik tjestenine ide po izboru)
1 teglica pesto umaka (oko 190 g)
1/4 šalice nasjeckanih oraha (npr. badema ili oraha)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
Parmezan (po želji)
Svježi bosiljak za ukras
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Nakon što tjesteninu ocijedite, na vruću umiješajte pesto umak. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite nasjeckani češnjak dok ne zamiriše te to dodajte tjestenini. Poslužite uz to ribani parmezan, nasjeckane orahe i svježi bosiljak te poslužite!
Sastojci:
250 g tjestenine
2 šalice svježeg špinata
150 g feta sira, narezaog na kockice
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sjemenki bundeve ili suncokreta
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U posebnoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte špinat. Kuhajte tako dugo dok špinat ne uvene. Na maslinovo ulje i špinat umiješajte tjesteninu i feta sir te posolite i popaprite. Po želji možete dodati sjemenke bundeve ili suncokreta za dekoraciju prije posluživanja.
Sastojci:
250 g tjestenine
1/2 šalice crnih maslina, bez koštica i narezanih
1/2 šalice feta sira, narezane na kockice
1 krastavac, narezani na kockice
1 crvena paprika, narezana na kockice
1/2 šalice grčkog jogurta
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog origana
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Nakon što je ohladite, u velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu, masline, feta sir, krastavac i crvenu papriku. Posebno u maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, origano, sol i papar. Začinite prema okusu kako volite te tada prelijte preko salate i dobro promiješajte.
Ovu salatu možete poslužiti odmah ili ostaviti u hladnjaku do posluživanja.
Sastojci:
250 g tjestenine (farfalle ili penne)
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 zelena paprika, narezana na kockice
1 tikvica, narezana na kolutove
1/2 šalice feta sira, narezana na kockice
2 žlice maslinovog ulja
1/2 šalice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ohladite. Povrće nasjeckajte na veće komade, stavite na papir za pečenje i pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta s malo maslinovog ulja, soli i papra.
U velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu s pečenim povrćem i feta sirom. U maloj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt s nasjeckanim peršinom, sa soli i paprom. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Sastojci:
250 g tjestenine (penne ili fusilli)
1 veliki batat, oguljen i narezan na kockice
1/2 šalice nasjeckanog crvenog luka
1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra (po želji)
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica meda
1 žlica limunovog soka
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju i ohladite da ne bude vruća. Dok se tjestenina kuha, narežite i pripremite batat koji ćete narezati na kockice. Upalite pećnicu da se zagrije na 200 °C. Stavite batat na papir za pečenje, dodajte maslinovo ulje, sol i papar.
Pecite otprilike pola sata. Nakon toga, u velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu s pečenim batatom i nasjeckanim crvenim lukom. U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i papar. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Ukrasite nasjeckanim korijandrom prije posluživanja.
Foto: Olga Mazyarkina, dmainternational, Nadiia Borovenko via Getty Images, Pexels