Britanci prvi testiraju mušku kontracepcijsku pilulu bez hormona

by | 21 prosinca, 2023
muška kontracepcijska pilula

U prosincu 2023. skupina britanskih muškaraca postala je prva u svijetu koja je isprobala mušku kontracepcijsku pilulu koja je razvijena u SAD-u tijekom posljednja dva desetljeća – a za razliku od ženske verzije, ne sadrži hormone i nema nuspojava.

To je posljednja pozitivna vijest u pokretu prema uravnoteženijoj odgovornosti za kontrolu rađanja između spolova, koja je kroz povijest uvelike ležala na ženama.

Grupa od 16 volontera u klinici u Nottinghamu uključena je u ispitivanje lijeka, nazvanog YCT-529, kako bi vidjeli može li zaustaviti stvaranje sperme.

Pilula djeluje tako da u tijelu isključi protein koji se zove receptor retinoične kiseline alfa (RAR-alfa), sprječavajući ga da se veže za oblik vitamina A. A ovo bi, nadaju se znanstvenici, trebalo zaustaviti stvaranje spermija u testisima – i biti lako poništeno ako muškarci odluče da su spremni imati djecu, piše dailymail.co.uk.

Ankete pokazuju da bi oko trećina spolno aktivnih muškaraca u Britaniji mogla razmisliti o uzimanju muške verzije pilule. Trenutno su njihove mogućnosti ograničene na odvikavanje, kondome ili vazektomiju. Druge muške kontracepcijske pilule koje se ispituju koriste hormonske agense za suzbijanje testosterona kako bi spriječili proizvodnju sperme.

Međutim, testosteron ne zaustavlja u potpunosti proizvodnju sperme i također je povezan s ozbiljnim nuspojavama kao što su povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti kao i debljanje, akne i promjene raspoloženja.

Inicijativa za mušku kontracepciju, koja je uložila u novu pilulu, podupire napore za razvoj novih metoda kontrole rađanja. Izvršna direktorica Heather Vahdat rekla je: “Prva studija na ljudima za mušku kontracepcijsku pilulu bez hormona dugo je očekivana prekretnica i značajan uspjeh u potrazi za reproduktivnom autonomijom.”

Pročitajte: Viralna fotografija koja pokazuje kako društvo različito ocjenjuje ženska i muška tijela 

Foto: Fahroni iStock / Getty Images Plus via Getty Images