Boja hrane utječe na kilograme

by | 10 lipnja, 2013

Ukoliko se želite riješiti viška kilograma pred ljeto, kombinirajte na tanjuru namirnice svjetlije boje.

Kombiniranje namirnica tako da su u kontrastu s bojom tanjura pomaže ukoliko držite dijetu, jer naš mozak porcije vidi kao veće, isto kao što više popijemo ako pijemo iz malih čaša.

Ako vam se spremljeno jelo poklapa sa bojom tanjura, na primjer špagete carbonara servirate na tanjuru svijetle boje, pojesti ćete puno više nego što biste pojeli da ih servirate na recimo crvenom ili tanjuru neke druge boje, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell.

Istraživanje je pokazalo da ljudi unose i do 20 posto kalorija više ako jedu hranu slične boje kao što je tanjur na kojoj je servirana. Istraživači koji rade na tom istraživanju smatraju kako je uzrok tom fenomenu upravo razlika u bojama koja naglašava veličinu porcije, a naš mozak to nesvjesno percipira i prilagođava osjećaj gladi.

Čaša diktira žeđ

Još jedna od zanimljivosti je činjenica da ćemo popiti više ako pijemo iz kratke i široke čaše, nego iz one uske, iako u njih stane jednaka količina tekućine. Teorija je da nam kraća čaša daje privid da smo manje popili, pa je nekoliko puta punimo.

Neprirodne boje pomažu u kontroli apetita

Istraživanja pokazuju da kričavo plava boja koju najmanje povezujemo s hranom pomaže u kontroli apetita, jer je ta boja najmanje prisutna u prirodi. Zbog toga je visokokalorične grickalice najbolje posluživati u plavim tanjurima.

I u hladnjaku sortirajte hranu po bojama

U svojim mislima sortirajte police vašeg hladnjaka tako što ćete na jednu policu staviti zelenu, zdravu hranu, na drugu manje zdrave namirnice, a na treću namirnice najmanje nutritivne vrijednosti. Ovaj trik će vam pomoći u obuzdavanju želje za nezdravom hranom.

Izvor: 24sata.hr