Bake i djedovi vole svoje unuke, ali gdje treba povući granicu kad su oni u pitanju?

by | 21 veljače, 2020

U roditeljstvu, u trenucima zbunjenosti, kaosa i potpune iscrpljenosti, bake i djedovi mogu poslužiti kao neizmjerno koristan sustav podrške. Ali zbog vaše dobrobiti i zdravlja tih posebnih odnosa s djedom i bakom, možda će trebati uspostaviti neke granice.

“Kad par ima roditelje koji žele biti izrazito uključeni u živote svojih unuka, dobra je vijest da ta djeca time imaju i više bliskih ljudi koji ih vole, koji mogu brinuti o njima, čuvati ih kad su bolesni, odvoditi ih na izlete, uživati u zajedničkom vremenu… S druge strane, loša je vijest da to može izazvati veliku napetost zbog prevelikih očekivanja, pametovanja, inkomodiranja ili nepoštivanja privatnosti obitelji svog djeteta i njegova partnera”, kaže obiteljska psihologinja Becky Stuempfig za Huffington Post.

Stvaranje granica omogućava roditeljima da razjasne svoje potrebe, želje i razinu udobnosti te pomaže u njegovanju zdravih odnosa s roditeljima. Također pomaže djeci da nauče utvrđivati ​​svoje potrebe i želje s drugim ljudima i da rješavaju neslaganja na način koji uključuje poštovanje.

Pa kako bi točno roditelji trebali postavljati granice s vlastitim i partnerovim roditeljima, a da ne izazovu svađu? Prije komunikacije s bakama i djedovima, važno je voditi otvoren razgovor s partnerom kako biste utvrdili vaše vrijednosti kao roditelja i kao obitelji. Na taj način možete predstaviti ujedinjen stav i jasnu poruku roditeljima.

Jasna pravila

Nikad ne valja očekivati da će druga strana činiti ono što vi mislite da bi trebali činiti. Stoga budite jasni: oko hrane, spavanja, igranja i svega drugoga što je vama, kao roditelju, jako važno. Ako djedovi i bake ne razumiju zašto dijete ide spavati u xy doba i zašto će za ručak jesti varivo, a ne pečeno meso – nije na njima ni da razumiju. Vi ste roditelj i vi određujete pravila, a ako se njima ne sviđa nešto od toga, neka mišljenje zadrže za sebe.

S druge strane, ako ostavljate dijete na čuvanje baki i djedu, i vi se morate prilagoditi da su pravila “labavija” te se ne postavljajte kao da oni sami nisu bili roditelji i ne znaju s djecom. Važna pravila treba poštovati, a za mala – koga uopće briga u tim izuzetnim situacijama.

Generacijski jaz i distanciranje

Samo petina baka u najnovijem istraživanju priznala je da se slažu sa sinovima i kćerima o podizanju unučadi. Za drukčiji pristup roditeljstvu je kriva generacijska razlika, ali najveći izgovor je da ne žele uznemiravati kćer ili snahu.

Ponekad, djedovi i bake zbog silne želje da pomognu, čine to na način koji roditeljima možda ne odgovara. S jasno izraženim očekivanjima i naravno zahvalnošću za željom da pomognu, konflikt može biti uspješno riješen.

Ako ne postoji dobra volja da se konflikt riješi, nekad je jedino rješenje fizička odvojenost i kontrolirani kontakti. Roditeljstvo je jedna od najzahtjevnijih zadaća i podrška je itekako potrebna. Ako postoje pojedinci u bližoj okolini koji ne samo da ne podržavaju roditelje nego ih i obezvrjeđuju, onda je potrebno distancirati se.

IZVOR: 24SATA.HR