4 zabavne aktivnosti na otvorenom koje će “obično” ljeto pretvoriti u avanturu života

Izađite van!

by | 8 lipnja, 2024
hobiji na otvorenom

Umorni ste od provođenja vikenda u zatvorenom prostoru, buljenja u ekrane i osjećaja nepovezanosti sa svijetom oko vas? Oslobodite se monotonije, pokrenite svoje tijelo i prigrlite avanturu na svježem zraku uz ove četiri zabavne aktivnosti koje će napuniti vaše baterije i pomoći vam da ostanete aktivni.

Malo je riječi koje nas usrećuju na sâm spomen, a među njima je svakako “proljeće“. To je godišnje doba koje u nama budi ljubav prema prirodi i pustolovini. Aktivnosti na otvorenom ne samo da mogu unijeti dozu uzbuđenja u svakodnevicu već se i provođenje vremena u prirodi povezuje se s nizom fizičkih i mentalnih beneficija; uključujući smanjeni krvni tlak, broj otkucaja srca i razine hormona stresa kortizola do poboljšanja raspoloženja, koncentracije, kreativnosti i kognitivnih funkcija. Ukratko, ako izađete iz svog doma (a možda i iz zone komfora), odagnat ćete eventualni proljetni umor i osjećat ćete se puno bolje. Ako tragate za inspiracijom, donosimo nekoliko prijedloga intrigantnih aktivnosti, od istraživanja podmorja i neba do “brušenja” kreativnog umijeća. Ove aktivnosti pretvaraju “obično” proljeće u avanturu života, a mogu se razviti i u prekrasan hobi.

Aktivnosti na otvorenom

Freediving

Ako mislite da je ronjenje na dah isto kao i ronjenje, samo s dubljim zaronom, razmislite ponovno. Ova praksa zadržavanja daha pod vodom bez korištenja opreme za disanje, kao što je boca za ronjenje, pruža potpuno drukčiji način doživljavanja podvodnog svijeta. Naučit ćete kako zadržati dah nekoliko minuta da biste dulje ostali pod vodom i osjećali se kao da pripadate moru. Rekreacijsko ronjenje na dah idealna je aktivnost za one koji si žele postaviti novi fizički i mentalni izazov, snimiti prekrasne podvodne fotografije, poboljšati svoje mentalno zdravlje, poboljšati svoju kondiciju na neuobičajen način ili iskusiti meditativni osjećaj spokoja.

Gdje iskušati? Otoci Vis, Hvar, Brač, Korčula i Elafiti, jednako kao i Rogoznica ili Makarska rivijera prekrasne su destinacije na kojima, s certificiranim instruktorima, možete napraviti svoj prvi zaron na dah.

aktivnosti na otvorenom

Promatranje ptica

Ne, ne treba vam skupi dalekozor ili fotoaparat s dugačkim objektivom da biste uočili neke od 400 vrsta ptica zabilježenih u Hrvatskoj, niti trebate biti dugogodišnji poznavatelj ptica da biste cijenili uzbuđenje uočavanja novog bića s krilima. Za početak, sve što trebate jesu oči i uši. Ptičarenje će vas potaknuti na to da usporite, dulje boravite u prirodi i vježbate prisutnost u trenutku, što će blagotvorno djelovati na vaše mentalno zdravlje.

Gdje iskušati? Doslovce, bilo gdje. Od vašega lokalnoga gradskog parka do obližnje rijeke gdje vikendom kampirate. A želite li krenuti stopama profesionalaca, posjetite Plitvička jezera, Skradinski buk, Vransko jezero, Jelas polje, Crnu Mlaku, deltu Neretve, Lonjsko polje ili Kopački rit.

Bouldering

Slobodno penjanje po stijenama zahtjevan je trening cijelog tijela upakiran u vrhunsku zabavu. Bouldering se izvodi na umjetnim stijenama nižih visina, bez korištenja sigurnosne užadi (ali s prostirkama za zaštitu od pada), dok je penjanje po stijenama na otvorenom rezervirano za iskusnije penjače koji pri savladavanju visine koriste sigurnosnu opremu te klin i uže kao preventivu u slučaju pada. Užitak ove discipline je u pomicanju vlastitih granica i natjecanju sa samim sobom. Penjanjem razvijate mišićnu snagu, izdržljivost, balans i mentalni fokus, a odličan je odabir i ako želite nadjačati svoju fobiju od visina.

Gdje isprobati? Nekoliko je odličnih bouldering dvorana u Zagrebu, koje mogu postati odskočna daska za penjanje po stijenama na otvorenom. Svoje vještine tada možete testirati u NP Paklenica, na splitskom brdu Marjan ili u Lovišću na Braču.

aktivnosti na otvorenom

Foto-ture

Želite li upoznati Hrvatsku s fotoaparatom u ruci da biste obogatili svoj Instagram feed ili fotografski portfelj, foto-ture su stvorene za vas. Ova vrsta kreativnog izleta daje amaterima i profesionalnim fotografima priliku da istraže nove destinacije i vježbaju svoje umijeće u opuštenoj atmosferi. Itinerar je fokusiran na to da vas dovede na pravo mjesto u pravo vrijeme te da se zadržite tamo onoliko dugo koliko vam je potrebno da snimite savršenu fotografiju. Osim toga, vodič je uglavnom profesionalni fotograf koji ne samo da će vam otkriti fotogenične lokacije već i trikove zanata.

Gdje isprobati? Iako ture kroz objektiv po Hrvatskoj nisu na razini onih svjetskih, moguće je pronaći zanimljive destinacije. Primjerice, jednodnevni posjet jugoslavenskim spomenicima u blizini Zagreba, avanturistički jeep fotosafari na Velebitu ili višednevno istraživanje Istre.

Foto: Nuture, MaximFesenko/iStock via Getty Images Plus