Brzi sladoled od jagoda: dva zdrava, ukusna i jednostavna recepta
Sezona jagoda je počela, a nema ukusnije poslastice od sladoleda od jagoda. Donosimo vam dva fenomenalna recepta! Ukusna poslastica prikladna za...
Iako ga često koristimo, zaboravljamo da je češnjak (allium sativum) ne samo savršena začinska biljka, već i prava riznica zdravlja. Godinama se koristi u različitim kulturama kao najdjelotvorniji prirodni lijek za najrazličitije bolesti. Iako mu je pradomovina srednja Azija, vrlo dobro su ga cijenili i poznavali stari Indusi, Grci i Rimljani.
U našoj tradicionalnoj medicini, češnjak zauzima posebno mjesto, njegov značaj potvrdila je i medicina sredinom prošlog stoljeća. Sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, smještenih najviše u njegovoj lukovici. Najviše ima eteričnih ulja, vitamina A, B1, B2 i C, od minerala kalija, željeza, sumpora, joda, kalcija, fosfora, selena, kao i amino-kiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozin i alicin. Svi sastojci su u koncentriranom obliku, tako da je ljekovit i u minimalnim količinama.
Znanstveno je dokazano da adenozin iz ove biljke sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, dok organske komponente koje sadrže sumpor, smanjuju kolesterol i preventivno sprječavaju razvoj malignih bolesti. Potvrđeno je i njegovo vazodilatatorni djelovanje, širi krvne žile, osobito periferne, ali i glavne, očiju i nogu. Ovo je značajno za pojedine vrste glavobolja, bolne grčeve u potkoljenicama koji se javljaju kod starijih ljudi čak i nakon kraćih šetnji.
Izvor: Novosti