

Dolaskom hladnijih dana i duljih večeri, prirodno posežemo za receptima koji griju dušu i tijelo. A postoji li više cozy jesenski recept od zdjelice ukusne guste juhe u kojoj uživamo za ručak ili pak navečer, pod dekicom i uz omiljenu seriju?
Jedna od takvih – cozy, ukusnih, ali i zdravih – ova je krem juha od mrkve s bučinim sjemenkama. Varijacije ovog recepta popularne su na društvenim mrežama pod nazivom “glow-up juha”, koja bi trebala poboljšati izgled kože, vratiti joj punoću i sjaj – baš ono što nam u ovim mjesecima treba. Zašto? Svi znamo da je mrkva sjajna namirnica za kožu, jer je bogata beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, ključan za obnovu stanica i prirodnu zaštitu kože od UV zraka. Važnu ulogu igraju i bučine sjemenke, bogate cinkom – mineralnom zaslužnim za sintezu kolagena, brže zacjeljivanje kože te smanjenje upalnih procesa koji mogu uzrokovati akne.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Juha od mrkve
Sastojci
6 srednjih mrkvi, oguljenih i nasjeckanih
1⁄2 srednjeg batata, oguljenog i nasjeckanog
2 glavice luka
3 česnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
2 žlice koncentrata juhe od kostiju + 1 L vode (ili 1 L pripremljene juhe)
4 mjerice nezaslađenog kolagena u prahu
1 šalica (250 mL) vrhnja za kuhanje (može i kokosovog)
2 žličice soli
1 žličica crnog papra
Preljev od bučinih sjemenki
1⁄2 šalice bučinih sjemenki
1 žličica maslinova ulja
1 žličica začina po izboru
Priprema
Narežite mrkve, batat i luk na jednake komadiće, stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, dodajte tri režnja češnjaka, začinite te prelijte maslinovim uljem. Stavite u pećnicu na sat do sati i pol vremena, dok mrkve ne omekšaju. Tijekom pečenja, nekoliko puta protresite da potamne sa svih strana.
Dok pečete povrće, bučine sjemenke stavite na tavu s malo maslinovog ulja. Kratko ih popržite dok ne počnu pucketati, a onda izvadite s tave i začinite.
Nakon što povrće izvadite iz pećnice, sve zajedno stavite u blender ili miksajte štapnim mikserom dok ne dobije svilenkastu, glatku teksturu. Dodajte vrhnje. Gotovu krem juhu pospite bučinim sjemenkama, a možete dodati i žlicu grčkog jogurta za više proteina. Dobar tek!
FOTO: Pinterest



