Zdrava hrana ZDRAVLJE

10 zdravih ugljikohidrata koje možete jesti svaki dan

by Tatjana Zoka

11.10.2024.
zdravi ugljikohidrati
zdravi ugljikohidrati

Nisu svi ugljikohidrati isti, ali ipak postoje oni zdravi ugljikohidrati koje je itekako ključno uvrstiti u prehranu.

Rafinirani, jednostavni ugljikohidrati, poput konzumnog šećera, sirupa, slatkiša, bijelog brašna i pekarskih proizvoda, smatraju se nekvalitetnim jer nemaju esencijalne hranjive tvari i vlakna, što često uzrokuje skokove u razini glukoze u krvi i inzulina.

S druge strane, zdravi ugljikohidrati i žitarice – oni koji su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i bioaktivnim spojevima – mogu pomoći u prevenciji kroničnih stanja i čak će podržati tjelesnu težinu.

Zdravi ugljikohidrati u prehrani

Zobene pahuljice

Zob je bogata beta-glukanom, topivim vlaknima koja potiču osjećaj sitosti i pomažu u kontroli težine.

Jedna studija pokazala je da su pretile osobe koje su konzumirale dodatak zobi dok su bile na dijeti s kontroliranim unosom kalorija izgubile više sala na trbuhu i ukupne tjelesne masti od onih koji nisu uključivali zob. Osim što smanjuje apetit, zob također pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, koji može doprinijeti raznim kroničnim stanjima.

Idealne su za doručak jer pružaju dugotrajnu energiju i osjećaj sitosti. Mogu se pripremati na različite načine: kao klasična kaša, dodajući voće, orašaste plodove ili jogurt.

zdravi ugljikohidrati
Foto: Pexels

Smeđa riža

Smeđa riža je cjelovita žitarica koja zadržava svoj vanjski sloj i klicu, što joj daje više vlakana i hranjivih tvari nego bijela riža. Pomaže u održavanju stabilne razine glukoze u krvi i poboljšava probavu. Odlična je kao prilog, u salatama ili kao osnova za razna jela.

Kvinoja

Istraživanje objavljeno u časopisu “Plants” naglašava da fenolni spojevi koji se nalaze u ovom zdravom ugljikohidratu mogu podržati zdravlje crijeva i imati antikancerogeno, protuupalno djelovanje, pretilost, dijabetik i kardioprotektivno djelovanje.

To je cjelovita žitarica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je čini odličnim izvorom proteina, osobito za vegane i vegeterijance.

Osim toga, bogata je vlaknima, vitaminima B-kompleksa i mineralima poput magnezija. Može se koristiti kao prilog, u salatama ili kao osnovni sastojak jela.

Batat

Slatki krumpir ili batat bogat je vitaminima A i C, antioksidansima i vlaknima. Ima sladak okus i može se pripremati na razne načine: pečen, kuhan, u pireu ili čak kao sastojak u slatkim jelima. Dobar je izvor energije i pomaže u održavanju zdravlja očiju.

Zanimljivo je to što batat osigurava više od sto posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A u obliku beta-karotena. Studije pokazuju da prehrana bogata beta-karotenom može pomoći u borbi protiv raka i dobro djelovati na zdravlje.

zdravi ugljikohidrati
Foto: Pexels

Prokulice

Prokulice su bogate vlaknima, vitaminima C i K te antioksidansima. Pomažu u poboljšanju probave i jačanju imuniteta. Mogu se pripremati pečene, kuhane ili kao dodatak salatama.

Slanutak

Slanutak sadrži dosta vlakana, proteina, vitamina i minerala, a posebno je bogat folnom kiselinom i željezom. Zdrav je za srce i može pomoći u smanjenju razine štetnog kolesterola, a vlakna i proteini doprinose osjećaju sitosti.

Banana

Najpopularnije voće na svijetu ima značajne zdravstvene i prehrambene prednosti. Banane su izvrstan izvor vitamina B6 s 25 % dnevnog preporučenog unosa. Također su dobar izvor kalija, vitamina C i mangana.

Odličan su izvor brzih ugljikohidrata, što ih čini savršenim izborom za energiju prije ili nakon vježbanja.

Crni grah

Crni grah pomaže u održavanju zdrave probave, smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže u kontroli šećera u krvi. Sadrži visok udio biljnih proteina, što ga čini odličnim izvorom proteina za vegane i vegeterijance.

Osim toga, crni grah bogat je izvor folata, željeza, magnezija i antioksidansa, koji igraju ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući energetski metabolizam i podršku imunološkom sustavu. Studija objavljena u časopisu “Nutrients” pokazala je da crni grah smanjuje tjelesnu masnoću, snižava razinu glukoze u krvi i razinu inzulina te poboljšava crijevnu mikrofloru.
zdravi ugljikohidrati
Foto: Pexels

Leća

Leća je izvor visokokvalitetnih proteina, vlakana, željeza i folne kiseline. Pomaže u regulaciji probave i održavanju zdravlja srca. Može se koristiti u juhama, varivima, salatama ili kao prilog.

Mrkva

Mrkva je prepuna beta-karotena, snažnog antioksidansa i prekursora vitamina A, koji potiče optimalan vid, podržava zdrav imunološki sustav i održava zdravlje kože.

Visok sadržaj vlakana u mrkvi pomaže u održavanju zdrave probave i može spriječiti opstipaciju. Vitamin C u mrkvi pomaže u jačanju imunološkog sustava, što je važno za borbu protiv prehlada i infekcija.

Pročitajte 10 recepata s jabukama u kojima uživamo ovih dana

Foto naslovna: DeanDrobot iStock/Getty Images Plus via Getty Images