Vodič kroz najzanimljivija događanja koja nas očekuju u danima ispred nas

by | 2 svibnja, 2024
događanja 2024

Vjerujemo da mnogi od vas razmišljaju o tome kako iskoristiti slobodno vrijeme na najbolji mogući način, a super način za to su aktualna događanja u Zagrebu, okolici, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj kulturnih događanja, sportski entuzijast ili jednostavno želite istražiti prirodne ljepote oko sebe, bogat je izbor događanja koji će zadovoljiti različite ukuse i interese.

Ako ste više skloni aktivnostima na otvorenom, izleti ili posjet prirodnim ljepotama poput Plitvičkih jezera mogu biti sjajan način da provedete vrijeme u prirodi i napunite baterije za naredne dane.

Što se to lijepoga sprema ovaj mjesec provjerite u našem aktualnom vodiču i rezervirajte svoje vrijeme.

Stoga, bez obzira na vaše interese i preferencije, uvijek postoji nešto za svakoga u gradu i okolici pa svakako iskoristite priliku za to da istražite sve što vaša lokalna zajednica ima za ponuditi!

Najzanimljivija događanja

Žene za otok Pag

U subotu 11. svibnja 2024., s početkom u 14:00, na OPG-u Prtorić po prvi put održat će se konferencija Žene za otok Pag u organizaciji Turističke zajednice Općine Kolan. Na konferenciji će se predstaviti plan i program udruge Žene za otok Pag koja se bavi osnaživanjem žena na spomenutom otoku. Osnivanje ove udruge potaknuto je pozitivnim primjerom rada krčke udruge Žene za otok, koja se primarno bavi educiranjem i osnaživanjem žena kako bi se one što aktivnije uključile u javni život i poduzetništvo. Osnivanju je prethodio posjet žena udruge Žene za otok koje su svojim projektom ”Na pola puta” povezale žene s tri otoka – Krka, Paga i Pašmana.

Cilj je povezivanja očuvanje kulturne i prirodne baštine, otočnog identiteta i načina života. Udruge žena imaju značajnu ulogu kao korektiv društva te pružaju priliku za rast i jačanje lokalnih zajednica.

Sudjelovanje na konferenciji u potpunosti je besplatno, no preuzimanje karata na službenoj Entrio stranici je obavezno.

događanja aktualnosti zagreb okolica

događanja aktualnosti zagreb okolica

5. Zagreb Clown Festival

Od 9. do 12. svibnja 2024. održava se 5. po redu Zagreb Clown Festival koji u metropolu dovodi klaunove i klaunese – umjetnike svjetskog kalibra. Tema ovogodišnjeg festivala je tijelo i predrasude, a predstave će se moći pogledati isključivo u KUC-u Travno, Božidara Magovca 17. U četiri dana, koliko traje festival, na programu su četiri predstave. Kao i svake godine do sada organizatori festivala Triko Cirkus Teatar i njegova umjetnička direktorica i klaunesa Iva Peter-Dragan, organiziraju i posebnu majstorsku radionicu s velikim američkim umjetnikom Billom Irwinom, dobitnikom broadwayskog Tonyja i glumcem kojeg znamo iz serije “Zvjezdane staze”.

događanja aktualnosti zagreb okolica

događanja aktualnosti zagreb okolica

HUSH HUSH market

Proljetno izdanje HUSH HUSH marketa stiže nam za vikend 11. i 12. svibnja na već poznatoj lokaciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i donosi vam obilje kreativnosti. Ovaj renomirani izložbeno-prodajni sajam, poznat po svojoj podršci lokalnoj ekonomiji i promociji originalnih brendova, ovog proljeća okuplja 40-ak raznolikih izlagača koji će predstaviti svoje najnovije serije proizvoda. Od 11 do 19 sati, posjetitelji će imati priliku otkriti širok spektar domaćih brendova, od odjeće i torbi do umjetničkog nakita i ukrasnih predmeta za dom. Na marketu će se također naći i prirodna kozmetika, te ilustracije, sve stvorene rukama talentiranih hrvatskih kreativaca. Ovo proljetno izdanje također predstavlja nove izlagače, uključujući goste iz regije, što dodatno obogaćuje već raznoliku ponudu.

hush hush market

Welcome Spring Festival

Ovogodišnji Welcome Spring Festival i njegovo 6. izdanje će trajati od 29. travnja do 5. svibnja. Umjetnost, ples i održivost samo su dio 6. izdanja Welcome Spring Festivala koji otvara sezonu festivala u Zagrebu. Ovogodišnji festival donosi obilje interaktivnih radionica, zanimljivih predavanja, olimpijada i glazbenih nastupa koji će trajati sedam dana, sve do 5. svibnja, na livadi između ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske ulice (kod kluba Route 66).

Posjetitelji će imati priliku na otvorenju sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana plesa u dinamičnim plesnim radionicama, a kroz tjedan uživati u izvedbama šarolikih bendova: Klapanx, Neki Novi Klinci Trio i Balaševićeve laganice, Kaira Kela i Commi Balde, energični Terminator i žestoke The Plagijatorse. Posebno iznenađenje, zakazano za petak, 3. svibnja od 18 sati, je WSF stand-up comedy kojim naša najpoznatija komičarka Marina Orsag slavi 19 godina karijere. Njezina energija i duh osigurat će pregršt smijeha, zabave i svakako nezaboravan doživljaj za sve prisutne.

Umjetnost kao četvrta sastavnica održivog razvoja ima svoju ulogu pa vas za vikend, 4. i 5. svibnja, očekuje Art Bazzarŕ koji će pružit priliku lokalnim umjetnicama i umjetnicima da svojom kreativnošću zagolicaju maštu posjetiteljima.

Asian Street Food Festival

Prvi street food festival posvećen azijskoj kuhinji održat će se od 6. 5. do 12. 5. 2024.

SFeraKon – 46. dani znanstvene fantastike

SFerakon 2024 održavat će se od 10. 5. 2024. do 12. 5. 2024. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Sting koncert

Sting stiže u Arenu Zagreb 27. 5. 2024. s početkom od 20:00.

International Dance Open Zagreb

8. 5. 2024. – 12. 5. 2024.

Bilo da ste početnik, srednji plesač ili profesionalac, ovo natjecanje pozdravlja sudionike svih razina vještina i dobi. Bit će dostupni svi plesni stilovi: od baleta do hip-hopa, od suvremenog do folka, modernog do latino, postoji kategorija za svakog plesnog entuzijasta.

događanja aktualnosti zagreb okolica

JazzHR Festival

U Tvornici kulture od 8. 5. 2024. do 10. 5. 2024.

8. 5. – 19:30 Big Band KK; 20:30 Nove nade jazza
9. 5. – 19:30 Aldo Fosko Collective; 20:30 Gerhard Ornig “se4sons”
10. 5. – 19:30 Camille Bertault Quintet; 20:30 Zmaj Orko Star; 21:30 Žan Tetičkovič – The Port of Life
Svake večeri nakon koncerta očekuje vas i jam session u Malom pogonu Tvornice Kulture!

događanja aktualnosti zagreb okolica

Cest is d’Best: Međunarodni ulični festival

Međunarodni ulični festival Cest is d’Best dovest će na gradske ulice i trgove ljude dobre volje, bilo da su izvođači, bilo da su gledatelji.

Cest is d’Best – prvi ulični festival u Hrvatskoj postoji od 1997. godine. Festivalski program svake godine okuplja stotine različitih umjetnika iz svijeta.

Vrijeme: 28. 5. 2024. – 2. 6. 2024.

događanja aktualnosti zagreb okolica

Foto: Facebook CestisdBest

Radionice oblikovanja gline // osnovni tečaj

Savez udruga KAoperativa u suradnji sa Studijom Silvija Milovac organizira radionice izrade predmeta od gline. Radionice su započile u subotu 13. travnja 2024. od 09:00, a odvijaju se svake subote u prostoru studija na adresi Ambroza Vranyczanya 6. Radionice započinju osnovama oblikovanja gline i izrade predmeta od keramike. Predznanje nije potrebno.

Kroz radionice će se obuhvatiti i suha obrada predmeta  kao i dekoriranje bojama za glinu. Sudionici će savladati osnove rada s glinom, nakon čega mogu nastaviti praksu u vidu naprednog tečaja koji će obuhvatiti glaziranje i paljenje izrađenih predmeta te ostale tehnike obrade gline.

Atelje Ribnjak

Omiljene tematske art radionice (crtanje, slikanje, kolaž, oslikavanje uporabnih predmeta i nakita).

Termini: svake subote
Trajanje: dva sata
Vrijeme: 16:00
Lokacija: Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1
Cijena: 50 eura / 4 dolaska
Drop-in radionica: 15 eura
Prijave: [email protected]

događanja aktualnosti zagreb okolica

Foto: Facebook event Atelje na Ribnjaku

Pizza Festival Zagreb

Od 27. svibnja do 2. lipnja stiže Pizza Festival Zagreb, a sve detalje možete pratiti njihovu Instagram stranicu gdje će – vjerujemo – uskoro objaviti sve detalje vezane uz ovaj event, program i ponudu.

Event „(P)ojačaj svoju maštu!“

Eventi na cesti, u subotu 11.05.2024. s početkom u 11 sati donosi u centar Zagreba dašak glamoura i guerrilla iskustvenog marketinga i provesti će društveni eksperiment.

Fantastična prilika doživjeti nešto uistinu međunarodno, poput velikih iskustvenih događaja s ulica New Yorka, Montreala ali i užurbanih prijestolnica Europe.

CILJ pop-up guerrilla street i iskustvenih evenata je da u suradnji sa brendovima koji sa svojom publikom žele otvoreno komunicirati nekonvencionalne ideje kroz znatiželju i igru, putem autentične interakcije s ljudima i prolaznicima koji se zateknu na mjestu događanja, stvore okruženje povjerenja i osobnog povezivanja.

Kroz event „(P)ojačaj svoju maštu!“ a u suradnji s inovativnim KARE DESIGNOM, koji je od 1981. leader u industriji i renomiranog je glasa u svijetu po designu namještaja, svakog prolaznika koji se nađe na Trgu bana Josipa Jelačića ove subote pozvati ćemo da otvori svoja osjetila, svoje moći i pokrene maštu.

Sve detalje pronađite na LINKU.

događanja zagreb

Art Market

Ono što Zagrebu svakako treba je proširenje kulturne scene, gdje se mogu okupiti hrvatski kreativci te ponuditi svim zainteresiranima svoje radove. Upravo takva manifestacija bit će organizirana od strane udruge ArtiZanat i to u popularnom Mojo baru, u samom centru Zagreba, u Martićevoj 5. Posjetitelji će svake subote od 10-18 sati moći kupiti unikatne i ručno rađene predmete, a uz to još i popiti kavu na sunčanoj terasi.

Art Market će biti domaćin širokom spektru izlagača čije će se ponude izmjenjivati iz tjedna u tjedan. Posjetitelji će imati priliku istražiti i kupiti širok asortiman umjetničkih djela, uključujući nakit, keramiku, igračke te odjeću – sve izrađeno s pažnjom i strašću.

Kad se spoji umjetnost I kreativnost, nastaje nova platforma u obliku Art marketa koja će pružiti priliku za upoznavanje i druženje, istraživanje lokalne kreativne scene, procesa izrade i posjetitelji mogu izravno s autorom dogovoriti izradu predmeta po svojim željama.

Program u Zagorju: “Dobrodošli Kući”

Trodnevnim programom “Dobrodošli Kući” od 16. do 18. svibnja udruga Kućni Kolektiv slavi vrijednost Kuće Klajn koja počiva u njenoj ulozi kao utočišta za kreativne umove i inspirativnog prostora za boravak, kreaciju i izvedbe koje ova Kuća donosi u život Klanjca, ali i svih onih koji su prepoznali značaj ovog prostora.

Program započinje otvaranjem obnovljene dvorane Kina Martin, što ujedno simbolizira daljnje ukorjenjivanje u tkivo klanječke i regionalne kulture, te stvaranje mjesta u kojem umjetnici mogu stvarati u mirnom ambijentu Zagorja, dok se publika susreće s vrhunskim suvremenim izvedbama iz Europe i Hrvatske. Sama dvorana Kina obnovljena je sredstvima donacije privatnih i fizičkih osoba iz hrvatske i inozemstva.

Osim toga, Kuća stavlja u funkciju sve prostore u i oko kuće. Gledati će se filmovi, plesne i cirkuske predstave za djecu i odrasle, izložbe i radionice, a umjetnici i susjedi će se družiti uz kulturu te finu hranu i piće.

Pročitajte: Nemate vremena ili novaca za daleka putovanja? Upoznajte mikroavanture 

Foto: Pexels, PR