Nemate vremena ili novaca za daleka putovanja? Upoznajte mikroavanture

Povratite osjećaj slobode

by | 7 travnja, 2024
mikroavanture

Nemate vremena ili novaca za daleka putovanja? Upoznajte mikroavanture – kratke, lako dostupne pustolovine koje će povratiti osjećaj slobode i radosti u vaš život.

Možda sanjate o tome da spakirate kofere i provedete mjesec dana na Sejšelima, ali stvarnost je drukčija. S poslom “od 9 do 5” i godišnjim odmorom od svega tri tjedna, vjerojatno na raspolaganju imate tek neke noći, vikende ili sate slobode. Pridodamo li nedostatku vremena i inflaciju koja svakodnevno stanjuje vaše novčanike, mnogi će luksuzna, dugačka putovanja nastaviti gledati samo u turističkim katalozima.

Ipak, nije sve tako sivo; na fenomenalan način možete iskoristiti te vremenske niše i “mršave” novčanike da između poslovnih, obiteljskih i drugih obveza ne biste zapali u kolotečinu. Rutina svakodnevice može biti ugodna, ali i dosadna i zamorna. Svatko s vremena na vrijeme treba odmor, dozu slobode i uzbuđenja koji će unijeti dašak svježine u monotoniju ritma “posao-kuća”. Tu na scenu stupaju “mikroavanture”.

mikroavanture

Što su mikroavanture?

Mikroavanture su upravo ono kako i zvuče – male avanture. Pojam je popularizirao Alastair Humphreys, britanski putnik, pisac i motivacijski govornik, koji je zbog svojih otkačenih pustolovina proglašen avanturistom godine “National Geographica”. Osebujnu je titulu ponio jer je napravio puno stvari koje bi mnogi ljudi smatrali ludima: plovio je kanuom 800 kilometara niz rijeku Yukon, četiri godine vozio bicikl oko svijeta i veslao preko Atlantskog oceana, da navedemo samo neke. A onda je svoje grandiozne podvige 2011. godine odlučio minimizirati i avanture učiniti pristupačnima svima.

Razvio je koncept mikroavanture koje su postale globalno popularne zahvaljujući njegovoj knjizi “Microadventures”. “Mikroavantura preuzima duh velike avanture i sažima je u jedan dan ili čak nekoliko sati. Poanta mikroavanture je da vam ne treba puno vremena i novca da se suočite s novim izazovom”, definira 47- godišnji autor u svojoj knjizi. U njoj potiče ljude da počnu razmišljati o svom danu nakon radnog vremena – “od 5 do 9” – odnosno onih 16 sati slobode koji su samo vaši. Bilo da je to jednom tjedno ili samo jednom mjesečno, predlaže da odvojite slobodno vrijeme kako biste razbili rutinu, izašli iz zone komfora, povezali se sa svojim pustolovnim duhom i osvježili svoja osjetila. “Mikroavantura se nalazi blizu vašeg doma, jeftina je, jednostavna, kratka i sto posto jamči da će vam osvježiti život”, objašnjava Humphreys.

Ne samo da će obogatiti vaš život već i može biti odlična formula za poboljšanje raspoloženja. Istraživanje dr. Dacher Keltner, američkog psihologa i osnivača Greater Good Science Centera, pokazuje da avanture koje u vama izazivaju wow efekt – osjećaje divljenja, ganuća i ushićenja – dugotrajno povećavaju radost i druge pozitivne emocije, zbog čega znanstvenik smatra da bi usredotočenost na uživanje u čudima prirode mogao biti snažan protuotrov za tjeskobu i depresiju. Povrh toga, niz istraživanja potvrdio je da boravak u prirodi jača imunitet, smanjuje razinu hormona stresa, poboljšava san, smanjuje povišeni krvni tlak… “Mikroavanture su mi pomogle povratiti razum, pružajući dozu divljine, izvanmrežne tišine i fizičke aktivnosti, ali su me ipak vratile na vrijeme da obavim svoje obveze”, napisao je Humphreys.

mikroavanture

Kako mikroavanturu provesti u djelo?

U svojoj suštini, mikroavanture su fenomenalan način kako ponovno unijeti razbibrigu u svoj život bez da date otkaz ili dignete mini zajam. Kako početi? U planer unesite predviđeni datum svoje mikropustolovine. Odolite porivu da isplanirate previše stvari za kratak period, ostavite slobodno vrijeme za spontanost i improvizaciju. Ne komplicirajte previše, neka vaša prva mikrovantura bude jednostavna i ostvariva jer je veća vjerojatnost da ćete svoj plan provesti u djelo. Možete poći sami ako vam je potrebna osama, ili povedite prijatelje jer se s društvom povećava šansa da ćete to stvarno i učiniti, a vjerojatno ćete se više i zabaviti. Mikroavanture bi trebale biti “ispunjavajuće, izazovne i vrijedne truda”, pojašnjava Humphreys, “ali istodobno dovoljno jednostavne da ih lako možete uklopiti u svoj život bez dugotrajnog planiranja, koje nekima može biti zamorno.”

Čarolija kratkih avanturističkih podviga u tome je što nemaju recept. Sve što imate jesu vaše vremensko ograničenje i vaša kreativnost. To je umijeće pronalaska mirnog, pitoresknog mjesta gdje se možete opustiti i uživati na nekoliko sati ili dulje. Zamijenite krevet vrećom za spavanje, bilo da postavite šator u obiteljskom dvorištu ili rezervirate postelju u obližnjem planinarskom domu. Provedite dan u ekspediciji kanuom po rijeci s ribičkim štapom u ruci. Otkrijte ljepotu kiše i zaplešite s djecom u lokvicama. Nakon posla, skočite u najbliže more ili jezero i osvježite tijelo i um ledenim kupanjem. Kupite kartu za vlak i istražite susjedno selo. Nedjeljni ručak u restoranu zamijenite obiteljskim piknikom u gradskom parku. Na livadi ili u šumi pronađite alternativu teretani ili studiju joge. Umjesto automobilom, krenite na posao ili u posjet obitelji novom biciklističkom rutom. Alternativu nedjeljnom planinarenju pronađite u trekingu pod mjesečinom… Vjerujemo da ste shvatili poantu.

Mikroavanture se temelje na uvjerenju da svoj život ne morate lišiti avantura. One su savršen način kako na kvalitetan način iskoristiti svoje slobodno vrijeme, ponovno se povezati sa samim sobom, s obitelji, prijateljima, prirodom i jednostavnijim stvarima u životu. Ako niste od onih čiji je ruksak uvijek spreman za novu pustolovinu, u početku ćete vjerojatno trebati uložiti malo truda da biste prekinuli svoju rutinu i otkrili malog istraživača u sebi. Ali ako uspijete zanemariti kritički glas koji vas tjera na prokrastinaciju i uz mrvicu hrabrosti realizirate svoj prvi podvig, shvatit ćete koliko je blagotvorno pauzirati stresnu svakodnevicu te učiniti nešto zabavno i osebujno što ćete sutradan prepričavati kolegama u uredu. Ne zaboravite, nije važno koliko je izazovna vaša mikroavantura, koliko ste kilometara udaljeni od doma ili koliko ste novaca potrošili. Avantura je stanje uma. Možete je naći bilo gdje.

Pročitajte: Što je slow travel i kako ga prakticirati?

Foto: Meum Mare, Rachel Claire, Yaroslav Shuraev, Cottonbro Studio/Pexels