Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Zdrav i ukusan međuobrok
Želite li napraviti zdravi međuobrok ili djeci pripremiti špinat na drukčiji način, iskušajte gözleme, obožavani zalogaj iz Turske koji će u trenu nestati sa stola.
“Kad bih morala samo jednom riječu opisati gözleme, ne bih mogla“, kaže Sandra Rončević, autorica kuharice “Mrvu ovog, zeru onog” i popularnog gastro bloga “O slanom i slatkom”. Opisuje ih nizom epiteta, kao ukusne, tanke i hrskave punjenje kruščiće ili lepinjice.
“Tanko, vučeno tijesto u sebi može skrivati različite nadjeve – mesne, sirne, povrtne, svi su odlični! Moj recept je sa špinatom i sirom, jednim od tradicionalnijih nadjeva u Turskoj, ujedno i meni najdražim. Ovo je pravi comfort food koji uvijek prvi nestane sa stola“, objašnjava autorica savjetujući da ih poslužite tople, uz koju kap soka od limuna.
250 g glatkog pšeničnog brašna ili tip 00
150 g mlake vode
6 g soli
1 žlica maslinova ulja
200 g svježeg mladog špinata
200 g feta sira
1 jaje
mrva soli
zera papra
1 žlica maslinova ulja
+ za ekstra sirnu notu 1 komad mozzarelle
Pročitajte: Svestrana leća: tri lagana recepta s ovom jeftinom, a zdravom namirnicom
Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; kako god ga mijesili, mijesite ga najmanje pet minuta.
Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da počiva 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: operite špinat i dobro ga posušite, ako je većih listova grubo ga narežite nožem. Dodajte namrvljeni feta sir, jaje, sol, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Možete koristiti i zamrznuti špinat, ali ga jako dobro ocijedite (bolje je sa svježim).
Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio, jedan po jedan, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug promjera 24-26 cm, polovicu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, no ostavite barem centimetar praznog ruba ( ja dodam i natrgane komadiće mozzarelle za ekstra sirnu notu jer mi je to najsličniji sir onom turskom koji se divno topi i razvlači), preklopite u oblik polumjeseca, unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van.
Zagrijte tavu promjera 28 cm ili više, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite po 3-4 minute sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo.
Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna.
Pročitajte: Ovih dana jede nam se zdrava pizza s tijestom bez ugljikohidrata. Imamo 5 super recepata
Foto: Sandra Rončević