Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Veganske proljetne juhe nude ne samo bogatstvo okusa već i hranjivu snagu bez potrebe za mesom.
Od kremastih kombinacija blitve, graha do pikantnih nota crvene leće i začina, ove juhe ne samo da će okrijepiti vaše tijelo već će i zadovoljiti vaše nepce. Osim toga, upravo je aktualna sezona šparoga pa je sada i pravo vrijeme da ih iskoristite i uvrstite u svoj dnevni meni.
Juhe su nešto što bi se moralo nalaziti na tjednoj bazi na vašem meniju, a ako se stalno vrtite oko istih recepata – sada je vrijeme da uvrstite neke nove! Donosimo inspiraciju što pripremati, a svaki od recepata sadrži fine i hranjive veganske sastojke. Dodatan plus je taj što se lako i brzo pripremaju, a od namirnica vam uistinu ne treba puno i sigurni smo da nešto od toga upravo i imate kod kuće.
Sastojci:
1 vezica blitve, nasjeckana
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 konzerva crvenoga graha, ocijeđenog i ispranog
4 šalice povrtnog temeljca
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckanu blitvu i pržite je dok ne povene. Dodajte ocijeđeni grah i povrtni temeljac te kuhajte juhu oko 15-20 minuta. Dodajte sok od limuna te začinite solju i paprom po ukusu.
Poslužite juhu toplu.
Pročitajte: Šest zanimljivih i finih recepata s krumpirom
Sastojci:
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, narezane na kolutiće
2 stabljike celera, nasjeckane
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 tikvica, narezana na kockice
1 šalica kuhane tjestenine (penne ili školjke)
4 šalice povrtnog temeljca
1 konzerva pelata (sjeckanih rajčica)
Svježi peršin, nasjeckan
Sol, papar
Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mrkvu, celer, crvenu papriku i tikvicu te pržite nekoliko minuta. Dodajte povrtni temeljac i pelate te kuhajte juhu oko 15-20 minuta. Dodajte kuhane tjestenine i kuhajte još nekoliko minuta. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu posipanu svježim peršinom.
Sastojci:
1 šalica crvene leće
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 mrkva, nasjeckana
1 konzerva sjeckanih rajčica
4 šalice povrtnog temeljca
1 žličica kurkume
1/2 žličice kajenskog papra (ili po želji)
Sol, papar
Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mrkvu i pržite je nekoliko minuta. Dodajte crvenu leću, nasjeckane rajčice i povrtni temeljac te kuhajte oko 20-25 minuta dok leća ne omekša. Dodajte kurkumu, kajenski papar, sol i papar te kuhajte još nekoliko minuta. Poslužite juhu toplu.
Sastojci:
500g svježih šparoga, očišćenih i narezanih na manje komade
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
4 šalice povrtnog temeljca
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte šparoge i krumpir te kratko pržite. Dodajte povrtni temeljac i kuhajte juhu dok povrće ne omekša. Kad je povrće kuhano, koristite štapni mikser ili blender da smjesu pretvorite u glatku juhu. Dodajte sok od limuna te začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu toplu.
Sastojci:
500 g svježeg graška (ili smrznutog)
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
4 šalice povrtnog temeljca
Svježa menta, nasjeckana
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte grašak i krumpir te kratko pržite. Dodajte povrtni temeljac i kuhajte juhu dok povrće ne omekša. Kad je povrće kuhano, koristite štapni mikser ili blender da smjesu pretvorite u kremastu juhu. Umiješajte svježu mentu i sok od limuna. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu posipanu svježom mentom.
Pročitajte: Pet najzdravijih ulja koja možete koristiti za kuhanje
Foto: NoirChocolate, igoriss iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels