Ukusni arapski specijalitet bez mesa oborit će vas s nogu

by | 24 siječnja, 2021

Tu i tamo volimo “odlutati” u druge zemlje i posuditi si recepte iz njihovih kuhinja koji će, sigurni smo, i vas osvojiti na prvi zalogaj, a možda vam dati i inspiraciju za svoju izvedenicu istog.

Danas ćemo svratiti do arapskih zemalja, gdje većinom za doručak ili užinu poslužuju svoj specijalitet shakshuka. Ona se proširila po cijelom svijetu, iako se izvorno veže za područje Tunisa, postoje i grčke i talijanske inačice. Shakshouka je jelo od jaja poširanih u umaku od rajčice, maslinovog ulja, paprike, luka i češnjaka, a obično začinjeno kimom, paprikom, kajenskim paprom i muškatnim oraščićem. Jajčana shakshuka evoluirala je od osmanskog gulaša od mesa, pa je došla do vegetarijanske verzije nakon koje oblizujemo prste.

Sastojci:
4-6 jaja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 g konzervirane nasjeckane rajčice
1 svježa paprika
1 žličica mljevenog korijandra
1 žličica mljevene slatke paprike
pola žličice mljevenog kumina
1 žličica šećera
maslinovo ulje
sol, papar

Za posip:
Nekoliko grančica svježeg peršina

Priprema:

Nasjeckajte luk nasitno pa ga pirjate u dubljoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju oko 5-7 minuta. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još minutu. Potom dodajte papriku narezanu na sitne kockice i nastavite pirjati idućih 6-7 minuta dok paprika ne omekša. Dodajte konzerviranu sjeckanu rajčicu (ili svježu zrelu rajčicu u sezoni), začine i šećer te nastavite pirjati 10 minuta dok se umak ne reducira. Posolite i popaprite te po potrebi dodatno začinite navedenim začinima. Ubacite jaja (jedno po jedno pazeći da se ne razlije žumanjak), poklopite i ostavite da se jelo krčka još 10-15 minuta. Umak se treba lijepo reducirati (ne previše i ne smije zagorjeti na dnu), a žumanjak treba ostati lagano tekući. Na samom kraju posipajte sitno nasjeckani peršin i poslužite vruće uz tostirani kruh i zdjelu zelene salate.

Foto: Foodiesfeed / Dana Tentis