Još jedan nositelj jeseni i zime je kelj. Najčešće korišten u varivima, u ovom se receptu nalazi kao dio ukusnih sarmica koje su prepune žitarica. Ukusan, hranjiv i zdrav obrok po mjeri svakog ljubitelja kelja.
Recept:
1. Očistite kelj tako da oprezno skidate listove (da ne puknu) i stavite ga u kipuću vodu na 10 minuta. Kad se ohlade, odrežite središnju “žilu” (koja je tvrda).
2. Bulgur stavite kuhati u kipuću vodu u poklopljenu posudu, u omjeru 1 : 2. Heljdu isperite te stavite kuhati u kipuću vodu 15-ak minuta.
3. Na tavi popržite luk, naribane mrkve i nasjeckani poriluk.
4. U posudi izmiješajte bulgur, heljdu i povrće iz tave kako bi dobili punjenje za sarmice. U svaki list (ili pola lista kelja) stavite punjenje te ih zamotajte.
5. Složite sarmice u protvan te podlijte vodom do polovice visine sarmica i stavite ih peći u pećnicu 20 minuta na 200 °C, te 10 minuta na 220 °C.