Saznajte devet važnih činjenica o ginekološkom pregledu!

by | 4 listopada, 2012

 Postoje stvari koje mogu učiniti cijeli postupak korisnijim i manje stresnim …

Odlazak kog ginekologa za mnoge se može, u najboljem slučaju, opisati kao nužno zlo. Ali unatoč tome što nije u pitanju događaj koji iščekujete sa radošću, sasvim vam je jasno koliko je važan za vaše seksualno zdravlje. Ipak, teško je izbjeći nervozu pred pregled – jer se većina žena bar malo unervoze makar večer pred pregled. Savladajte ovaj osjećaj uz pomoć sljedećih savjeta ….

1. Možete izbjeći amneziju u ordinaciji
Čest scenarij: na pregledu pojavljuju se "naoružane" pitanjima koja ste smislile postaviti svom liječniku – recimo, koje su nuspojave pilula koje uzimate ili nešto vezano za neredovit ciklus – a onda, čim vidite liječnika, užurbanog i dekoncentrisanog, skoro sve zaboravite. Rezultat : odlazite bez odgovora na svoja pitanja … što znači potencijalnu opasnost po zdravlje. Sasvim jednostavan način da pobijedite amneziju koja vas obuzme u ordinaciji jest da napravite popis stvari koje ga želite pitati.

2. Ublažite nervozu nekim trikom za opuštanje
Duboko disanje i zamišljanje nečeg umirujućeg, recimo tropske plaže, mogu pomoći da se, kada počne pregled osjećate manje napeto, objašnjavaju ginekolozi. Ili probajte ovaj trik: Opustite usta. Ako vam vilica i usne nisu stisnuti, vjerojatno neće biti ni vagina, pa će ginekologu biti lakše uvući spekulum i obaviti pregled.

3. Budite iskreni po pitanju svoje seksualne prošlosti
Neiskrenost pred ginekologom može imati ozbiljne posljedice. "Ako ste prakticirale seks bez kondoma, izložene ste većem riziku od spolno prenosivih bolesti", ističu ginekolozi. "A, ako ne znamo da ima potrebe za nekom analizom, možda ostanete inficirane bakterijom koja će nastaviti ugrožavati vašu plodnost." Ginekologu je važno biti iskrene i da bi odlučio koje sredstvo za kontracepciju bi bilo najbolje za vas. "Ako mi pacijentica kaže da je u monogamnoj vezi i da ni ona ni njen partner nemaju nikakvu seksualno prenosivu bolest, predložiti ću joj pilule", kaže jedan liječnik. "Ali ako nije, predložiti ću kondom."

4. Pričajte i o seksualnom ponašanju vašeg partnera
Ako sumnjate da vas je dečko varao ili u prošloj vezi nije koristio prezervative, obavijestite o tome svog ginekologa. Pošto imate kontakt koža-uz-kožu i dijeljenje tjelesne tekućine, moguće je dobiti bilo koju bolest koju on ima. "Jedna moja pacijentica je bila dovoljno hrabra da podijeli sa mnom da ju je dečko prevario, pa sam znao da trebam učiniti testove na spolno prenosive bolesti", kaže jedan ginekolog. 

5. Uvlačenje spekuluma ne mora biti bolno
Zamolite ginekologa da koristi manji spekulum. Od veličine i debljine ovog instrumenta (a ima ih u nekoliko veličina) i širine vaše vagine ovisi koliko će pregled biti bolan. Liječnik može upotrijebiti najmanji spekulum ako nemate puno seksualnog iskustva ili ste napeti, pa su vam se stegli vaginalni mišići. Također, zamolite ginekologa da ne štedi na lubrikantu kojim maže spekulum. A što je najvažnije, sjetite se savjeta broj 2 i opustite se.

6. Seks večer prije pregleda je dopušten
Ranije su ginekolozi govorili pacijenticama da nije dobro da u blizini grlića maternice bude sjemene tekućine, jer rezultati Papa-testa mogu biti nevjerodostojni. Ali zahvaljujući tehnološkim naprecima do 12 sati prije pregleda smijete imati odnose.

7. Vaš ginekolog će vas naučiti kako pregledati grudi
Klinički pregled grudi – onaj dio pregleda koji obavlja liječnik, provjeravajući da nema sumnjivih "čvorića", kožnih promjena ili lezija, koji bi mogle biti znak raka dojke – je nešto što možete i same obaviti kod kuće. Zato zamolite svog liječnika da vas detaljno, korak po korak, uputi kako to raditi. Pa nadalje redovito same pregledajte grudi. "Rak dojke je rijedak kod žena 20-ih godina, ali samopregledom ćete se upoznati s tim kakve su vam grudi na dodir, pa ćete znati ako nekad nešto ne bude u redu ", kažu liječnici. 

8. Ginekolog vam može pomoći popraviti seksualni život
Promjene libida, te učestalosti doživljavanja orgazma, mogu imati fiziološke uzroke – poput stresa, nuspojava nekih lijekova koje uzimate, ili čak i kontracepcijskih pilula. Povjerite svom doktoru eventualne promjene u svom seksualnom životu i moći će vam pomoći da otkrijete što je u korijenu toga.

9. Papa-test ne mora biti neugodan
Ginekolozi neće uvijek napomenuti da Papa-test (koji podrazumijeva da se zagrebe površina grlića maternice da bi se dobio uzorak za analizu potencijalno malignih stanica) može biti bolan i čak izazvati i oskudno točkasto krvarenje. Ako od ranije znate da vam je grlić maternice osjetljiv, probajte što više možete opustiti noge u trenutku kada ginekolog ubaci špatulice u vaginu. Što vam je unutarnja strana butina i bedara manje stegnuta, to će i grlić maternice biti opušteniji, pa vam ovaj zahvat neće biti tako neugodan.

Tagovi: