15 najboljih namirnica za dugovječnost: prirodni saveznici za zdraviji život
Značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje ima prehrana, a ipak postoje neke namirnice koje se izdvajaju od ostalih. Srećom, priroda nudi širok spe...
Rotkvice su neizostavan dio gotovo svakog blagdanskog stola. Nekako se već tradicionalno poslužuju uz šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.
A jeste li znali da su bile vrlo cijenjene još u davna vremena? Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama.
Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.
IZVOR: 24sata.hr