6 vježbi koje će vam pružiti tijelo iz snova

by | 28 lipnja, 2021
vježbe, vježbe za mršavljenje, vježbe za tijelo iz snova

Vitka linija i mršavljenje bez vježbanja jako je teško. Vježbanje dodatno ubrzava vaš metabolizam i velika je pomoć ako pokušavate smršavjeti. Međutim, ne djeluju sve vježbe jednako na gubljenje tjelesne težine. Najbitnije je da ponajprije sami sebi postavite cilj koji želite postići, a u skladu s time odaberete i vježbe uz koje ćete se oznojiti i ubrzati puls.

Kardio vježbe poput aerobika, trčanja, jogginga, vožnje biciklom, rolanja i plivanja odlično će poslužiti da aktivirate cijelo tijelo, a trening snage će ojačati mišiće i pojačati metabolizam. A upravo time ćete sagorijevati puno više kalorija. Od velike je važnosti i zdrava prehrana – proteini će pomoći u jačanju mišića, a masti da budete siti. Kad su u pitanju ugljikohidrati, preporučuje se unositi ih u manjim količinama, kao i prerađenu hranu punu konzervansa koja potiče debljanje.

6 vježbi za najučinkovitije mršavljenje

Uže za preskakanje
Uže za preskakanje odličan je trening koji će vam omogućiti sagorijevanje kalorija, ubrzavanje pulsa, ali i pozitivno djelovati na mišiće cijelog tijela od ruku, nogu, trbuha… Ovo je zabavna aktivnost koju možete raditi svaki dan, a iznimno je korisna za tijelo. Uže za skakanje preokrećete preko glave i preskačete ga objema nogama ili jednom nogom. Ponavljajte tri do pet minuta ako ste početnik, a s vremenom pojačajte intenzitet i vrijeme. (Pročitajte: Popularna vježba iz djetinjstva najbolji je kardio trening ikad!)

Plank
Plank je vježba sjajna za cijelo tijelo jer ga stabilizira, a istovremeno trošite kalorije. Kod ove statične vježbe rade svi mišići u tijelu, a najbitnije je samo da ga pravilno izvodite i rezultati su zajamčeni.

Skok u čučnju
Skokovi u čučnju omogućuju da sagorite puno kalorija – zapravo, što više skačete, to više sagorijevate kalorija. Postupak je sasvim jednostavan: stanite okrenuti prema stepenicama s nogama u širini kukova ili malo šire. Gledajući ravno naprijed, savijte kukove i koljena te čučnite do otprilike 45 stupnjeva. Pazite da vam koljena budu u ravnini s nožnim prstima, zamahnite rukama i skočite što više možete te se vratite u čučanj.

Burpee (marinci)
Marinci aktiviraju cijelo tijelo i fizički su zahtjevna vježba koja se sastoji od nekoliko uzastopnih pokreta bez pauziranja. Ti pokreti su: čučanj, bacanje u sklek, vraćanje naprijed i skok. Dinamična vježba koju ne voli puno ljudi, ali je izrazito zabavna i nimalo dosadna te može pokazati odlične rezultate. Pogledajte video ispod gdje je korak po korak objašnjeno kako se izvodi ova vježba.

High knees (visoki skip)
Visoki skip je kardio vježba koja će vam ojačati mišiće i zglobove te ih bolje zagrijati za daljnji trening. Stopala složite u širini bokova i stanite uspravno. Istovremeno podižete desnu nogu, a lijeva ruka ide prema desnom koljenu. Nastavite izmjenjivati.

Sklekovi
Dobro poznata stara vježba, ali iznimno učinkovita jer pomaže u izgradnji mišićne mase. Ispočetka pokušajte izvoditi sklekove laganim tempom, a najbitnije je ipak da ih izvodite pravilno. (Pročitajte: 5 najboljih varijacija sklekova!)

FOTO: wundervisuals E+ via Getty Images