5 stvari koje sam o ljubavnim odnosima naučila na psihoterapiji

by | 21 prosinca, 2020

Ljubavni odnosi vječno će biti nepresušna tema za proučavanje i razgovor. No iako nikad nećemo moći reći da smo ih istražili u potpunosti, postoje stvari koje o njima ipak možemo naučiti.

Kad su ljubav i veze u pitanju – učimo uvijek. Učimo u hodu, odnosno dok smo u ljubavnom odnosu s drugom osobom. Učimo od bliskih ljudi, učimo na temelju tuđih odnosa, učimo iz filmova, razne literature te, naposljetku, i od stručnjaka. Dvaput sam kretala na psihoterapiju i oba puta razlozi mog kretanja bili su odnosi sa sobom samom te obiteljski odnosi, no oba sam se puta dotaknula ljubavnih veza. Ovo su stvari koje me psihoterapija naučila i koje uvijek rado prenesem drugima.

Niti jedna stabilna veza nije lišena svađa

Svi se svađaju. Ne postoji par čiji je odnos “operiran” od razmirica i svađa, a one ne moraju nužno biti loša stvar. Dobra strana razmirica i svađa jest način na koji iste rješavamo. U kriznim i ne tako lijepim situacijama na vidjelo izlazi snaga odnosa i pojedinaca koji čine taj odnos. Baš kao što se ni s prijateljima ne slažemo u svemu, ne moramo se slagati ni s partnerom. To neslaganje podrazumijeva i povremene svađe. Ako svađe nisu učestale i ako ih uvijek riješite na normalan i zdrav način, nemojte ih se bojati jer one mogu dodatno učvrstiti odnos.

Uzrok nepovjerenja ponekad se nalazi u nama samima, a ne u drugoj strani

Nepovjerenje ponekad može doći iz nas samih, odnosno naših strahova, našeg odgoja, stvari i situacija koje smo gledali i učili od vlastitih roditelja te iz prošlih veza. Ako nemate vidljive i jasne razloge za nepovjerenje, velika je vjerojatnost da nosite traume iz prošlih iskustava. Sumnja u partnera u tom je slučaju strah koji vučete iz prošlosti.

Biti u braku ili dugoj vezi ne znači biti bez problema

U idealnom svijetu svi bismo u ljubavne odnose ulazili kao izgrađeni i stabilni ljudi. No u stvarnosti su stvari nešto drukčije. Bez obzira na to je li vaš problem postojao i prije no što ste ušli u vezu ili brak ili se on pojavio tijekom istih – morate znati da to ne predstavlja ništa loše. Problemi dolaze bez obzira na materijalno stanje, poziciju te status veze. Probleme koje imamo sa sobom samima veze ne mogu čarobno riješiti i ne trebamo ih se sramiti ili odustati od rada na istima samo zato što smo u ljubavnom odnosu.

Biti ranjiv znači biti snažan

Dugo sam godina mislila da mi se odnosi raspadu u trenutku kad se potpuno predam i postanem u potpunosti iskrena u vezi svojih emocija, misli i problema, odnosno kad postanem ranjiva. To me dovelo do toga da stvari uvijek pokušavam riješiti sama te da me strah i sram pokazati svoju ranjivu stranu i trenutke slabosti. Na psihoterapiji sam shvatila da većina ljudi ne može baš sve riješiti sama te da je čovjekova prirodna težnja stvari rješavati u paru i hodati kroz život imajući osobu koja nam u bilo kojem trenutku može postati oslonac. Ako je netko nekad od vas pobjegao ili odustao kad ste mu pokazali svoje rane i otvorili svoje srce, to nikako ne znači da će to učiniti svaka osoba s kojom uđete u ljubavni odnos.

Pretpostavke izjedaju iznutra

Pretpostavljanje o mislima, osjećajima i djelima partnera neće vas odvesti na dobar put. Bez obzira na to jesu li te pretpostavke pozitivne, negativne ili neutralne, morate znati da je nezdravo donositi zaključke o odnosu bez da ste u to uključili osobu s kojom ste u vezi. Pitajte, nemojte pretpostavljati jer pretpostavljanjem najčešće dobijete misli koje će vas izjedati iznutra.

Foto: Van Thang/Pexels