5 odličnih i drukčijih začina koji mogu popraviti svako jelo

by | 19 siječnja, 2021

Čak i oni koji su početnici u kuhinji znaju da su začini tajno oružje koje i najjednostavnije jelo može učiniti genijalnim.

Osim toga što daju dodatni okus jelu, većina ih ima i protuupalna svojstva ili je jednostavno bogata antioksidansima koji su odlični za normalnu funkciju organizma. Većinom se držimo onih poznatih nam začina – soli, papra, bosiljka i crvene paprike, no ako napravite samo malu izmjenu u svojoj rutini, iznenadit ćete se koliko igra hranom može biti genijalna. (Pročitajte: Odlične, jednostavne i ukusne alternative ugljikohidratima)

Začini koji popravljaju svako jelo

Dimljena crvena paprika

Ako ste već ovisnik o crvenoj paprici kao što smo mi, vjerujte nam da dimljenu crvenu papriku od sada budete stavili u svako jelo. Koristite ju jednako kao i regularnu crvenu papriku, no dodaje lagani dimljeni okus koji obogaćuje svako jelo. Također, sadrži antioksidanse i vitamin A koji je odličan za podizanje imuniteta.

Češnjak u prahu

Bilo da se odlučite za češnjak u prahu ili u granulama, izbjegavajte one mješavine koje u sebi imaju dodatak soli. Budući da sol zadržava vodu u organizmu i utječe na kardiovaskularni sustav, konzumaciju iste bolje je staviti na minimum. S druge strane, češnjak se naziva i prirodnim antibiotikom koji djeluje protuupalno na organizam i može pomoći u sprječavanju bolesti.

Kurkuma

Vjerujemo da ju već koristite u mnogim djelima, no jeste li znali da je kurkuma odlična zamjena za senf u jelima? Također, ima protuupalna svojstva i sadrži antioksidanse, no odlično je da ima specifičan okus koji promijeni cijelo jelo, dodali ga u juhu, namaz, umak ili ribu. Nemojte zaboraviti staviti papar uz kurkumu jer ovaj duo funkcionira doslovno kao power couple kad su začini u pitanju.

Kardamom

Još jedna odlična zamjena za koju možda niste znali – upotrijebite kardamom umjesto cimeta. Oba su topla i aromatična okusom, te daju određenu slatkoću, a kardamom osim što ima jednaka svojstva kao i ranije navedeni začini, možete dodati u deserte, predjela, chai ili zimske juhe.

Berbere mješavina

Ova mješavina začina potječe iz Etiopije i možete je kupiti u svim renomiranim prodavaonicama začina. Odlična je zamjena kajenskom papru jer sadrži chili, češnjak, kardamom, đumbir i piskavicu, a genijalno će se stopiti s lećom, prosom, bulgurom ili ako je posipate po voću kako biste dobili slatko-ljutu poslasticu.

Foto: Unsplash