Ideje za ukusna jela od prosa na drukčiji način

by | 13 siječnja, 2021

Proso je žitarica koju slobodno možemo nazvati superhranom – kako zbog vitamina i minerala kojima obiluje, tako i zbog toga što od nje možete pripremiti slatka i slana jela.

Lako se probavlja, ne sadrži gluten, te je idealna u prehrani trudnica, dojilja i beba od najranije dobi. Riječ je o rijetkoj žitarici koja uspostavlja ravnotežu oštećene crijevne flore uništene antibioticima i brzom hranom. Fosfor, kojim proso obiluje, važan je za rast i obnovu stanica, izgradnju kostiju i zuba, pravilan rad srca i ostalih mišića. On ne sadrži puno kiselina koje bi mogle dodatno utjecati na pH želuca. Zato je lako probavljiv i osobama koje pate od žgaravice. Također, proso ima nizak glikemijski indeks jer ne sadrži puno šećera. U 100 grama prosa nalazi se manje od 0,1 gram šećernih ugljikohidrata.

Rižoto od prosa

Sastojci:
Maslinovo ulje
1 glavica luka srednje veličine
2 češnja češnjaka, mljevena
120 g prosa
1 l povrtne juhe
180 g skuhanog bijelog graha
Korica 1 limuna
Limunov sok
Sol, papar
Pinjoli
Umak od bosiljka

Priprema umaka:
35 g pinjola, malo ih prepecite
50 g listova bosiljka koje ste oprali i osušili
2 češnja češnjaka, očišćena i isjeckana
40 g rendanog parmezana
80 ml maslinovog ulja
Sol

Prepečene pinjole stavite u sjeckalicu, s bosiljkom, češnjakom i parmezanom te ih miksajte dok ne budu skroz usitnjeni. Dok sjeckalica radi, stavite i maslinovo ulje te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posolite po želji i umak je spreman.

Priprema  ostatka jela:
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi. Ubacite luk i pirjajte ga dok ne omekša te dodajte češnjak i pirjajte još par minuta. Zatim ubacite i proso te pustite neka se krčka oko 2 minute, povremeno miješajući. U međuvremenu stavite povrtnu juhu u posudu da prokuha te i nju povremeno promiješajte. Kad prokuha, u drugu posudu stavite pola povrtne juhe i ubacite grah te lagano izgnječite vilicom pola količine. Zatim još juhe, ali ne sve. Provjerite je li proso kuhan. Ako nije, dodajte mu ostatak povrtne juhe i čekajte da se skuha do kraja. Zatim ubacite limunovu koricu unutra, te limunov sok, sol i papar te dobro promiješajte. Poslužite u tanjure tako što ćete prvo staviti rižoto, zatim umak od bosiljka te ukrasite pinjolima i limunovom koricom.

 

Krem juha od prosa s limunom i kurkumom

Sastojci:
150 g prosa
1 veća mrkva, narezana na kolutove
1 glavica luka, nasjeckan na četvrtine
1 korijen celera, narezan na kolutove
Voda
Morska sol i biber
1 žličica mljevene kurkume
Sok od jednog limuna

Priprema:
U veliku posudu stavite proso, mrkvu, luk i korijen celera te stavite vode toliko da pokrije sve sastojke. Ostavite da se kuha oko 20-25 minuta, dok sve ne omekša. Povremeno provjeravajte treba li dodati još vode jer će je proso upiti dok se kuha. Ubacite i sol, papar, kurkumu i limunov sok. Kad je sve skuhano, prebacite u blender te blendajte dok ne dobijete krem juhu. Po potrebi dodajte još vode da vam juha ne bi bila pregusta. Poslužite u zdjelice ili tanjure za juhu, posipajte povrh nasjeckani peršin i kockice prepečenog kruha po vašem ukusu te ukrasite kriškom limuna.

Čokoladni proso

Sastojci:

300 g skuhanog prosa
230 g svježih datulja
120 g rastopljene domaće sirove čokolade
50 g mljevenih chia sjemenki pomiješanih sa 100 ml vode

Navedene sastojke smiksajte u blenderu pa prebacite u zdjelu i dodajte:

50 g pravog kokosovog brašna
4 žlice meda ili javorovog sirupa

Priprema: Sve zajedno dobro pomiješajte te ostavite 20 minuta. Upalite pećnicu, tepsiju obložite papirom za pečenje i podmažite kokos uljem. Vlažnu smjesu ravnomjerno nanesite u tepsiju i poravnajte. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i pecite oko 50 -60 minuta. Izvadite tw obavezno ostavite sat vremena kako bi se u potpunosti ohladilo. Ohlađene browniese prelijte rastopljenom čokoladom i narežite na kocke.

Foto: Unsplash