5 manje poznatih mjesta koje morate posjetiti na otoku Braču

by | 15 kolovoza, 2020

Brač nije samo Bol, Vidova gora i Zlatni rat. Ipak, za njih znate, kao i za naš serijal u kojem vam donosimo manje poznata mjesta koja su doista vrijedna divljenja. Bilo da ste ljubitelji prirode, nautike ili kulturne baštine, na ovom ćete otoku pronaći baš sve što želite, a naš je savjet da iznajmite bicikle (ako ste skloni takvim avanturama) ili skutere i počnete obilaziti svako od navedenih mjesta.

Mjesta koja morate posjetiti na otoku Braču

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca, nekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica, nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Osnovana je u 16. stoljeću, kad ovamo dolaze poljički svećenici glagoljaši. Sâm naziv Pustinja, odnosno eremitorij, dolazi od skupine stanovnika koji su živjeli na ovom području kao pustinjaci. Danas je ovo mjesto prvoklasni kulturni spomenik gdje su smješten muzej i bogata knjižnica, a do njega se dolazi automobilom, biciklom ili pješke.

Bobovišća na moru

Bobovišća na moru smještena su na zapadnoj obali otoka Brača u prekrasnoj uvali koja se račva na luku Bobovišća i Vičju luku. Luka Bobovišća oduvijek privlači brojne nautičare, dok je Vičja luka poznata kao nalazište ilirsko grčke civilizacije. Kamena riva u luci Bobovišća skladno je okružena kamenim kućama od kojih je najuočljivija kuća obitelji Gligo iz 18. stoljeća, preuređena u ljetnikovac. Njezina dostojanstvena ljepota dominira obalom ovog malog mjesta. Posjetite li Bobovišća na moru, zasigurno ćete uživati u bogatoj kulturnoj baštini mjesta, rimskim i bizantskim arheološkim nalazištima te nadasve gostoljubivosti malog dalmatinskog mjesta.

Pročitajte: 5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na otoku Hvaru

Etno-ekoselo Dol

Etno-ekoselo Dol je predivno malo i mirno mjesto okruženo očuvanim tradicionalnim kamenim kućicama. To je sjajno mjesto za one koje žele uživati u pješačenju i biciklizmu na stazama koje vode do Dola sa svih strana Brača. Također je poznato po fenomenu prirodnih špilja formiranih od specijalnog kamena “hrapoćuše”, koje su izvorno služile kao skloništa, a kasnije su počeli i izgrađivati kuće u njima. To je također bila i inspiracija za tortu istog imena koja je danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Milna

Milna nije toliko nepoznato mjesto, ali nismo mogli odoljeti da je ne uvrstimo u ovu listu. Ona je smještena na zapadnom dijelu otoka Brača, 18 km udaljena od Supetra. Milna je jedno od najskladnijih “malih mista” baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali i najbolja prirodna luka na otoku Braču u kojoj je još za vrijeme gradnje Dioklecijanove palače u Splitu carevo brodovlje nalazilo sigurnu luku. Uvala u kojoj je smještena Milna račva se u dva rukava, Žalo i Panteru. Danas se na tom prostoru nalazi marina s više privezišta, moderno opremljena za siguran boravak i servis nautičarima iz cijelog svijeta. Kristalno čisto more, domaća zdrava hrana, idealni uvjeti za ronjenje, jedrenje, ribolov, česta i brza povezanost s kopnom, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

Pročitajte: 5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na Korčuli

Murvica

Nedaleko od Bola, na samoj kamenoj klisuri smjestilo se pitoreskno selo Murvica okruženo brižljivo održavanim vinogradima gdje vinova loza uspijeva i na ponegdje teže pristupačnim predjelima, sve zahvaljujući vrijednim rukama bračkih težaka. Kad se već nađete u Murvici, osim uživanja u lijepom bračkom krajoliku, svakako vrijedi posjetiti obližnju Zmajevu spilju i Dračevu luku s ostacima redovničkih nastambi još iz 15. stoljeća. Slikovite šljunčane plaže u neposrednoj blizini mame na kupanje sve posjetitelje i jedne su od najljepših na ovom dijelu bračke obale.
Tamo se nalazi i idilična plaža Gaber koja pruža pravo ljetno osvježenje, osobito ako želite malo samoće. Teško joj je pristupiti, pa zato i ne privlači puno kupača. Predivno, čisto more ispred vas, a iza vas velike agave koje dodatno ukrašavaju lokaciju.

Foto: Chris Lawton / Unsplash