5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na Korčuli

by | 19 rujna, 2020

Korčula je definitivno jedan od najljepših otoka na našoj obali na kojem komotno možete boraviti i mjesec dana, a još uvijek ćete imati što za istraživati.

Nakon što ste posjetili sve poznate znamenitosti, prošetali gradom Korčulom, vidjeli kuću Marka Pola, degustirali vina i maslinova ulja te upili dašak raznih kultura koje su prošle otokom, vrijeme je da se okrenete nešto nekonvencionalnijim lokacijama na kojima ćete uživati posebno u rujnu kada možete biti sigurni da je turista manje nego tijekom sezone.

Plaža Orlanduša – Žrnovo

Plaža sa žalom Orlanduša jedna je od plaža koje spadaju pod naziv Defora vale i nalaze se južno od Žrnova. Treba nešto vremena za doći do nje, no zato nije toliko napučena kao Pupnatska luka ili Bačva za vrijeme vrhunca sezone. Ovdje ćete uživati opuštajući se na plaži i plivajući kroz sve nijanse plave.

Plaža Vaja – Račišće

Plaža sa žalom Vaja je, uz Samograd, jedna od plaža zapadno od Račišća, malog mjesta uz obalu na sjeveroistočnom dijelu otoka. Asfaltirana i makadam cesta vode do male, uske i strme staze koju treba prijeći pješke da bi se došlo do ove pomalo skrivene plaže. Uvala je mirna s lijepim pogledom na kanal između Prigradice i Hvara.

Badija

Svega 20 minuta lagane vožnje brodom od obale Korčule dijeli vas od ovog nenaseljenog otočića gdje na svakom koraku možete vezati svoj brod i uživati u blagodati mora i sunca, potpuno slobodni za uživanje u apsolutnom miru i tišini. Badija je površine jednog kvadratnoga kilometra, a cijela je prekrivena borovom šumom i makijom. Krasi je samostan izgrađen u 15. stoljeću po kojemu je otočić i dobio ime.

Vela Spila

Iako nije toliko nepoznata, svakako je jedna od lokacija koju morate posjetiti. Vela spila nalazi se na južnom obronku brda Pinski rat, a riječ je o jednom od najstarijih pretpovijesnih lokaliteta u cijeloj Europi. Vjeruje se da je bila naseljena još od zadnjeg ledenog doba, a to je bilo prije oko 18.000 godina. Tome ponajviše svjedoče pronađeni keramički predmeti, među kojima čak ima i cijelih posuda koje su koristili ljudi.

Selo Čara

Čara je jedno od najstarijih naselja na otoku Korčuli. Ovo drevno naselje vinogradara s oko 700 žitelja udaljeno od grada Korčule cestom 25 km nalazi se uz glavnu otočnu prometnicu. Izgrađeno je na južnoj padini brijega podno kojega se prostire veliko, plodno polje s vinogradima. Tu se uzgaja posebna vrsta grožđa – Pošip. U mjestu je i vinarski podrum i poljoprivredna zadruga koja proizvodi istoimeno glasovito vino. U središtu naselja uz cestu stoji župna crkva sv. Petra iz 15. stoljeća, višekratno pregrađena, a njezin zvonik završen je 80-ih godina 20. stoljeća. Kao i u ostalim naseljima otoka, i ovdje u obližnjoj morskoj uvali Zavalatici bili su utvrđeni ljetnikovci korčulanskih posjednika i plemića.

Foto: Goran Ivos/ Unsplash