5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na otoku Lošinju

by | 8 kolovoza, 2020

Kad je u pitanju Lošinj i naših pet preporuka za manje poznata mjesta koja ne smijete propustiti, ipak smo se obratili lokalcima koji su preporučili ono najbolje od ovog otoka.

Osim poznate Sunčane uvale i Borik plaže, te vidikovca s kojeg možete vidjeti cijeli Mali Lošinj, ovoj otok ima još pregršt toga za ponuditi. Najpoznatiji je po nevjerojatnoj prirodi, kristalno čistom moru i predivnim skrivenim uvalama do kojih možete doći samo ako na njih slučajno naiđete ili ste pričali s lokalnim stanovništvom. U nastavku vam donosimo pet oaza na Lošinju koje morate posjetiti. Upravo zbog toga, u našem izboru zadržat ćemo se na prirodnim bogatstvima ovog otoka, iako nije ni povijesno siromašan (posjetite muzej Apoksiomena, mjesto Osor, vidikovac Monte Baston itd.).

Uvala Krivica

Krivica je uska uvala smještena na jugozapadnom dijelu otoka Lošinja, obrasla gustom borovom šumom i zaštićena od vjetrova . Zbog zatvorenosti predstavlja idealno sidrište u slučaju lošeg vremena. Pješice će vam iz centra Velog Lošinja preko velološinjskog brda Sv. Ivana i spusta prema uvali Krivica trebati otprilike sat i pol hoda. Zastanite na brdu i uživajte u predivnom pogledu na lošinjski arhipelag. Na Krivici se u moru nalazi kompleks stjenovitih kaskada s bogatim, raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom – raj za ljubitelje ronjenja.

Uvala Plieski
Južni dio otoka skriva plažu Plieski, šljunčanu ljepoticu tirkizne boje mora. Do nje se dolazi morskim putem, ali i pješice Putem Dupina te spustom s Lošinjske transverzale do uvale Krivica. Bitno je naglasiti da na njoj nemate nikakvih ugostiteljskih objekata, pa se opskrbite vodom iako u svega 15-ak minuta hoda možete doći do iduće uvale s restoranom.

Planina Osorčica

Iako nije nepoznata, ovo je iskustvo nešto što svakako morate doživjeti na Lošinju. Nešto manje konvencionalan, neslužbeni vidikovac s pogledom na Lošinj planina je Osorčica koja će biti pravi raj za planinare i pješake. Iako do gore možete doći i automobilom, uzduž cijelog puta imat ćete sve ljepši pogled, pa se uz dobre gojzerice isplati penjati. Proteže se uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja, od mjesta Ćunski do Osora, u dužini od 20-ak kilometara. Na vrh se može krenuti iz pravca Nerezina i Osora, a oni najizdržljiviji mogu krenuti iz pravca Ćunskog preko cijele transverzale. S vrha kao nagrada vas čeka predivan pogled na cijeli lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit, a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava, te otoka Raba, Paga i Silbe. Osoršćica je poznata po brojnim spiljama, a svakako su najpoznatije spilja sv. Gaudencija, koja se nalazi ispod vrha Televrina s istočne strane, te Vela Jama koja se nalazi s druge strane Televrine, dakle sa zapadne strane, velika je i do 40 metara, a tu su pronađeni najstariji tragovi ljudi koji su se u njoj sklanjali, tragovi stari i do 10.000 godina. Na kraju vašeg puta Osoršćicom, okrijepite se u planinarskom domu, koji je u ljetnim mjesecima otvoren svakodnevno, dok je u ostalim mjesecima otvoren vikendom.

Plaža Bok
Plaža Bok prekrasna je pješčana plaža na otoku Susku, a svi koji je posjet ovdje mogu uživati u pješčanom plićaku, plitkom moru i finom vrućem pijesku. Na plaži nema većeg raslinja i hlada, pa sa sobom ponesite suncobrane ili šatorčiće ako se spremate na cjelodnevni izlet. Nalazi se samo 15-ak minuta hoda od naselja Donjeg i Gornjeg sela.

Uvala Balvanida

Na zapadnoj strani otoka Lošinja nalazi se usamljena uvala Balvanida. Jedno od omiljenih mjesta u akvatoriju Lošinja nudi dobru zaštitu od svih vrsta vjetrova. Ako se odlučite za brdsku stazu između Malog i Velog Lošinja, tzv. “Napoleonski put” prema brdu Sv. Ivana, uživat ćete u lošinjskom arhipelagu, a staza prema Balvanidi ujedno vam pruža i pogled na sve uvale zapadne obale otoka. U ovoj maloj uvali nalazi se restoran koji nudi razne morske specijalitete, a u blizini je već spomenuta uvala Plieski.

Foto: Unsplash