5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na otoku Hvaru

by | 25 srpnja, 2020

Ako ste godišnji odmor ove godine planirali u Splitu ili okolici, naša je preporuka da rezervirate i nekoliko dana za otok Hvar.

Pritom ne mislimo na mjesta poput Jelse, grada Hvara i Starigrada koji su čak i u ovo vrijeme velika turistička središta, već na mala, nekonvencionalna mjesta iz kojih možete pokupiti onaj pravi, otočki vibe i saznati nešto o povijesti ovog divnog otoka. Osim toga, barem sada svi tražimo mjesta koja nisu toliko napučena ljudima kako bi mogli bezbrižno uživati u slobodnim danima. U nastavku pročitajte kojih je to pet mjesta koja morate posjetiti.

Otok Zečevo
Za sve one koji su željni slobode, mirisa netaknute prirode, čistog mora i osame, tu je naturistički otočić Zečevo do kojeg možete doći brodom iz Vrboske ili iz Jelse. Jedan je od najljepših otočića u hvarskom arhipelagu. Tu se nalazi i jedna od najpoznatijih naturističkih plaža u Dalmaciji. Do nje možete doći brodom iz Jelse i Vrboske. U blizini plaže nalazi se apartmansko naselje, mnogi restorani i kamp, te razne trgovine. Idealan je za parove ili obitelji s djecom.

Uvala Prapatna
U blizini Jelse, na sjevernoj strani otoka Hvara, nalazi se uvala Prapratna, poznata po ladanjskoj kući iz 18. st. S kristalno čistim morem koje oplakuje njene obale, kao i mirom kojim odiše, pravi je odmor daleko od ljetne vreve i gužve. Do uvale se može doći brodom iz Jelse, a vjerujte nam na riječ kada kažemo da ćete se ovdje odmoriti i uživati u povijesnoj baštini Hvara.

Humac
Jedinstveni primjer dobro očuvane ruralne arhitekture, nekadašnje pastirsko naselje Humac, nastalo u 17 st., nalazi se 7 km udaljeno od Jelse, na 350 m nadmorske visine, odakle se pruža veličanstven panoramski pogled na okolna mjesta, uvale, otok Brač i makarsko primorje. Draži ovog naselja leže u njegovim skladnim kamenim kućicama, dvorištima, balkonima, uskim uličicama i prirodi koja se sa selom stopila u nadahnjujućem prizoru. Crkva Sv. Ivana i Pavla na Humcu novije je gradnje, a posjetite li ovo šarmantno mjesto možete uživati i u ponudi ambijentalnog restorana koji je otvoren tijekom ljetnih mjeseci. S Humca su organizirani posjeti obližnjoj Grapčevoj špilji, najznačajnijem pretpovijesnom nalazištu na Jadranu u kojoj su pronađeni znakovi kulture još iz 4. tisućljeća prije Krista.

Mudridolac
Na pola puta od Starog Grada do Jelse, na sjevernoj strani otoka Hvara, smjestile su se lijepe uvale, Basina i Mudri Dolac. Okružene borovima čije krošnje pjevaju uz ljetni maestral, čineći i najtoplije ljetne dane ugodnima za boravak na predivnim plažama, pravo su mjesto za odmor i opuštanje. Nemojte očekivati previše sadržaja, nego potpunu relaksaciju i zen.

Dol
Svega 6 km udaljeno od Starog Grada smjestilo se selo Dol. Zanimljivo je po tome što se sastoji od dva dijela, zapadni dio Dol Sv. Marije i istočni dio Dol Sv. Ane. U Dolu Sv. Marije u unutrašnjosti crkve Sv. Marije nalazi se samo jedan oltar, rad Ivana Rendića (1849.-1932. g.) sa slikom Gospe koja je djelo anonimnog toskanskog majstora iz 15. st., dok se crkva Sv. Ane ( prije posvećena Sv. Barbari) u Dolu Svete Ane spominje još od davne 1226. g. Pri posjetu Dolu svakako ćete uživati u razgledavajući stare kamene kuće i dvorišta koja će vam ispričati priču o nekim prošlim vremenima i životu hvarskih težaka. Ne smijemo zaboraviti i Puhijadu koja se održava u kolovozu i postala je velika manifestacija iz tradicije lova na puhove.

 

Foto: Unsplash