5 filmova i 5 serija preporučio nam je Dalibor Jakus, komunikacijski stručnjak i pisac

by | 4 siječnja, 2023
što gledati

S obzirom na to da smo mi uvijek u potrazi za preporukama filmova i serija, ovog smo puta “pokucali na vrata” komunikacijskog stručnjaka i pisca Dalibora Jakusa, ne bi li s nama (i vama) podijelio svoje omiljene naslove.

Od božićnog klasika, preko “barokne zagonetke prožete staromodno-romantičnim fatalizmom”, pa sve do jedne od najboljih teen serija današnjice, Dalibor nam otkriva pet filmova i serija koje morate pogledati! Mi smo ih već stavili na listu, a vi?

preporuke filmova i serija

Foto: Zvonimir Ferina

Filmovi koje trebate pogledati

DIVAN ŽIVOT

Iz godine u godinu proširujem listu božićnih filmova, ali nezaobilazan je Divan život, klasik Franka Capre iz 1946. godine s Jamesom Stewartom i Donnom Reed u glavnim ulogama. Priča je zasnovana na knjizi The Greatest Gift američkog književnika Philipa Van Doren Sterna, a govori o anđelu koji je poslan frustriranom poslovnom čovjeku pokazati kako bi život izgledao da njega nikad nije bilo. Kad pogledam Divan život, znam da je Božić pred vratima.

PARALELNE MAJKE

Kad je izašao film Sve o mojoj majci, meni jedan od njegovih najdražih filmova, Pedro Almodóvar bio je na pragu pedesete. Nije to bila samo redateljeva posveta majčinstvu već i naznaka autorske zrelosti. Dvadeset i više godina kasnije Almodóvar se filmom Paralelne majke vraća temi majčinstva, prikazom žena koje svojevoljno ili prisilno nose teret nasljeđa. Ipak, najljepša Almodóvarova posveta u ovom filmu je ona fotografiji, kojom podcrtava dokument našeg vremena, posebno u svijetu brendinga i površne perspektive te nas kontinuirano podsjeća na to da možemo prigrliti stvari onda kad prihvatimo širu sliku.

FLEE

Animirani dokumentarac danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, u kojem se srednjovječni muškarac prisjeća bijega iz Afganistana, prvi je film u povijesti koji je istodobno imao oskarovsku nominaciju za najbolji međunarodni, dokumentarni i animirani film. Flee je trijumfalna priča o snazi ljudskog duha, o razumijevanju vlastitog identiteta, empatičan i mučan, ali poetičan. Film pokazuje i kako globalni događaji i sukobljene ideologije imaju vrlo stvaran te opipljiv utjecaj na one koji u kompliciranoj životnoj situaciji izdrže bez čvrstog oslonca.

TROKUT TUGE

Ruben Östlund jedan je od najintrigantnijih filmaša današnjice, koji je već filmovima Turist (2014.) i Kvadrat (2019.) zadivio i kritiku i publiku. Navedeni naslovi, baš kao i njegovo najnovije ostvarenje Trokut tuge, pronicljive su studije o ljudskom ponašanju. Radnja novog Östlundovog filma vodi nas na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša gdje isprva sve izgleda savršeno poput Instagram fotografije, a potom klizi u satiru u kojoj su vam likovi odbojni i gadljivi. Trokut tuge pun je metafora na ekonomsku krizu i pitanje društvenog statusa, ali je veličanstveno otrovan u tom prikazu.

DVOSTRUKA PRIJEVARA

Zavodljiv, nemilosrdan, apsurdan – ali i više od toga južnokorejski je redatelj Park Chan-wook, čiji su crnohumorni filmovi kompozicijski nalik slikama starih majstora, prepuni erosa i krvi, nadrealno bravurozni. Tako je i s Dvostrukom prijevarom, za koju je dobio nagradu za najbolju režiju u Cannesu. Opojna, barokna zagonetka prožeta staromodno-romantičnim fatalizmom, Dvostruka prijevara je noir priča o nemogućoj ljubavi, u kojoj je gledateljska perspektiva, lukavštinom redateljskih odluka, zapetljana u paukovoj mreži.

Pet serija prema preporuci Dalibora Jakusa

POVRATAK U BRIDESHEAD

Na vrhu je moje liste top 5 serija svih vremena koju još čine Žica, Twin Peaks, Oz i Dva metra pod zemljom. Ova serija iz 1981. godine adaptacija je istoimenog romana Evelyn Waugh u kojoj je briljirao tada mladi Jeremy Irons, a koji mi je do danas ostao najdraži glumac.

STANDING UP

Šarmantna priča nastala iz pera autora serije Call my agent upoznaje nas s četvero mladih komičara u Parizu dok jure svoje snove o stand-upu, žonglirajući između novčanih neprilika, obiteljskih napetosti i romantičnih zavrzlama.

BABYLON BERLIN

Najskuplja njemačka serija ikad prati detektiva koji 1929. u Berlinu istražuje seksualne delikte te se susreće sa svijetom droge, korupcije i ekstremizma, a pomaže mu stenografkinja i prostitutka koja želi postati inspektorica. Serija kroz četiri sezone razotkriva i pozadinu društvenih prilika koje dovode do uspona nacista na vlast.

STATELESS

Izbjeglički kamp u Australiji mjesto je radnje koje povezuje nekoliko životnih sudbina. Temeljeno na istinitom događaju, ova priča postala je novinarska “bomba” kad se saznalo da je među zatočenicima australska građanka. Seriju potpisuje te ima manju ulogu Cate Blanchett.

GRAND ARMY

Petero učenika državne srednje škole u Brooklynu kreće u kaotičan svijet dok se bore za uspjeh, preživljavanje i oslobađanje. Jedna od najboljih teen serija u posljednje vrijeme.

Pročitajte: Što gledati i čitati ovaj mjesec preporučila nam je Selma Mehadžić, koordinatorica programa ZFF-a

Foto: @moodiance/Instagram, Zvonimir Ferina

Tagovi: