Što gledati i čitati ovaj mjesec preporučila nam je Selma Mehadžić, koordinatorica programa ZFF-a

Filmovi, serije i knjige

by | 19 studenoga, 2022
što gledati

Dobrih filmskih i književnih preporuka nikada dosta, posebno ako one dolaze od pravih znalaca i insidera. Nakon što smo zamolili glumicu Juditu Franković da nam otkrije svoje favorite kad je riječ o filmovima, serijama i knjigama, ista smo pitanja postavili i koordinatorici programa ZFF-a, Selmi Mehadžić.

Selma nam je otkrila koji je njezin omiljeni kultni film, u kojoj seriji uživa u posljednje vrijeme, a dala nam je i preporuke koje ćemo obavezno istražiti već ovaj vikend.

filmovi i serije

Vaš omiljeni kultni film?

Ako moram izdvojiti jedan, neka to bude Kes britanskog redatelja Kena Loacha. Film o dječaku Billyju koji bez perspektive odrasta u siromašnoj sredini, a zanimaciju pronalazi u dresuri sokola. Predivan je to primjer redateljskog razumijevanja i poštovanja teme koju obrađuje. Njegov portret dječaka Billyja moćan je i nezaboravan.

Omiljeni glumac i glumica?

Trenutačno su mi jako zanimljivi Margaret Qualley, Jessie Buckley i Robert Pattinson. Iznenadilo me koliko je Pattinson impresivna pojava u ulozi Batmana.

Serija u kojoj uživate u posljednje vrijeme?

Posljednje što sam gledala i što mi se svidjelo jesu Tokyo Vice, Euphoria i Conversations with Friends. Izvrsna mi je bila i ZeroZeroZero s fantastičnom Andreom Riseborough.

Koji biste dokumentarac izdvojili?

Nedavno sam uživala gledajući dokumentarni serijal How to with John Wilson na HBO-u. U polusatnim epizodama redatelj na originalan i duhovit način obrađuje naočigled nevažne pojave, pritom otkrivajući puno o sebi i o društvu u kojem živimo.

Scena iz filma koja Vam se urezala u pamćenje?

Nedavno sam na TV-u po ne znam koji put pogledala Terms of Endearment, film u kojemu je odnos majke i kćeri prikazan kroz niz upečatljivih scena, a Debra Winger i Shirley MacLaine genijalne su u glavnim ulogama.

Vaša preporuka što čitati ili gledati tijekom jeseni?

U studenome konačno izlazi Triangle of Sadness, novi film provokativnog švedskog autora Rubena Östlunda, koji je na premijernoj projekciji u Cannesu ispraćen ovacijama, a osvojio je i glavnu nagradu Zlatna palma. Treba izaći i Corsage, film o jednoj godini u životu kraljice Sisi. U scenariju na kojem su zajedno radile redateljica Marie Kreutzer i glavna glumica Vicky Krieps, Sissi je hirovita i dosta joj je dekadentnog kraljevskog života. A za čitanje – Uhvati zeca Lane Bastašić. Osim što je riječ o odličnom romanu talentirane spisateljice, mislim da ima potencijal jednog dana postati barem približno tako dobar film.

Pročitajte: Netflix serije i filmovi kojima se jako veselimo ovog mjeseca

Foto: Instagram/@vesnabozhich, privatna fotografija