Što gledati i čitati ovog mjeseca? Svoje preporuke dala nam je glumica Judita Franković Brdar

by | 12 listopada, 2022

U potrazi ste za preporukama koje će vam uljepšati jesen? Ne tražite dalje… barem dok ne pogledate (ili pročitate!) ono što nam je preporučila  glumica Judita Franković Brdar.

S obzirom na to da smo mi, a vjerujemo i vi, u konstantnoj potrazi za dobrim filmovima, serijama i knjigama, poznatu smo hrvatsku glumicu zamolili da nam otkrije svoje favorite. Uvijek volimo čuti što od sadržaja konzumiraju “insajderi”, pa Juditine preporuke smatramo pravim malim otkrićima i instantno ih stavljamo na svoj popis.

preporuke filmovi, serije

Foto: Kristina Vrdoljak

Judita Franković Brdar dala nam je preporuke filmova, serija i knjiga

Vaš omiljeni kultni film?

Teško pitanje, ali ako već moram, evo – Neki to vole vruće Billyja Wildera. Sjajna komedija zabune s jednim od mojih omiljenih glumaca Jackom Lemmonom. I In the Mood For Love, čarobno, Požuda, oprez, joj, mogla bih nabrajati do sutra.

Omiljeni glumac i glumica?

To se mijenja s godinama i kroz godine, i zapravo glumce i glumice uzimam kao inspiraciju. Anna Magnani, Cate Blanchett, Jack Lemmon…

Serija u kojoj uživate u posljednje vrijeme?

Sve manje stižem kako počinje sezona. Zadnje sam na preporuku pogledala The White Lotus, zanimljivu seriju sa sjajnim glumačkim izvedbama te kritikom današnjeg društva i klasnih razlika. A kao backup u rukavu uvijek imam serije Friends i The Big Bang Theory. One su mi kao neki comfort food, za podizanje raspoloženja, ponekad ih pogledam umjesto slušanja radija. Odlična humoristična serija mi je i The Schitt’s Creek, pa tko još nije pogledao, apsolutno preporučujem.

U kojim dokumentarcima uživate?

Sve više uživam u dokumentarcima iako ih još uvijek gledam tako da naletim na neki koji me prikuje za ekran pa ga pogledam. Ljepota dokumentaraca jest baš u tome da ti mogu približiti svaku temu, pa u tom smislu uistinu mogu pogledati svašta, od svemira, do životinja i putovanja. Volim i dokumentarce o narodnim običajima pojedinih naroda.

Scena iz filma koja Vam se urezala u pamćenje?

Scena tanga iz filma Neki to vole vruće; scena kad Uma Thurman u Kill Billu pokušava otvoriti lijes u koji su je zatvorili. I da ne zaboravim, animirani filmovi koje obožavam, prizor kad Grinchu naraste srce.

Vaša preporuka što čitati ili gledati tijekom jeseni?

Što se tiče čitanja, moja apsolutna preporuka je Mladenka kostonoga Želimira Periša, jedan od najboljih romana napisanih posljednjih godina. Maštovito, moćno, pametno, duhovito, apsolutni masterpiece. A ove jeseni dajte šansu domaćim filmovima.

Pročitajte: Nekoliko filmova koji bi vam mogli promijeniti život

Naslovna fotografija: Pexels