5 božićnih filmskih klasika koji će uljepšati vaše blagdane

by | 12 prosinca, 2020

U sezonu božićnih blagdana najčešće ulazimo slušajući božićne pjesme, ukrašavajući domove te ispijajući omiljene tople napitke dok se kuhinjom širi miris tek ispečenih kolačića.

Zatim dolaze božićni filmovi koji, ako ste pravi obožavatelji ovog blagdana, ne smiju ostati nepogledani. Velik broj ljudi omiljene filmove čuva za posljednja dva tjedna Adventa, a to smo odlučili učiniti i mi. U nastavku vam donosimo božićne filmove koje možemo nazvati klasicima. To su oni filmovi koje smo odgledali nebrojeno puta, no kojima se uvijek rado vraćamo jer sa sobom nose pravi duh Božića. (Pročitajte: Pet zimskih filmova koji će vas uvesti u sezonu snijega te zabaviti i nasmijati)

It’s a Wonderful Life

Priča o Georgeu Baileyu, koji na Badnju večer počini samoubojstvo, zasigurno nije najtopliji i najljepši početak kojim božićni film može početi. No film je to koji su obožavale generacije, a koji je i danas dio božićne obiteljske tradicije mnogih obitelji. Nakon tog tužnog čina, George dobiva asistenciju anđela čuvara koji mu pokazuje što je sve učinio za druge te kakav bi život bio da njega nema. It’s a Wonderful Life je, prema riječima mnogih kritičara, film koji ne stari i koji se s godinama poboljšava. Možete ga gledati u izvornoj (crno-bijeloj) verziji te u koloru. Bez obzira na verziju koju odaberete, nećete pogriješiti, jer ovo je jedna od onih priča koje vas sjete na bitne stvari od kojih je satkan svijet i život.

Miracle on 34th Street

Priča o djevojčici Susan, koju majka uči kako Djed Božićnjak ne postoji, priča je koju smo pogledali nebrojeno puta u mnoštvu izvedbi koje u svom centru imaju osobu koja ne vjeruje i osobu koja ne želi odustati od svog uvjerenja da je Djed Božićnjak stvaran. Ova topla božićna priča o djevojčici koja promijeni mišljenje inspiracija je mnogim drugim filmovima. Kris Kringle zapošljava se u robnoj kući u kojoj radi Susanina majka. Njegova je uloga glumiti Djeda Božićnjaka te privući kupce. Kada progovori švedski s djevojčicom koja ne zna engleski, Susan shvati da je on doista Djed Božićnjak i tada započinje prava božićna avantura. Ako niste fanovi starih filmova, možete preskočiti original iz 1947. te pogledati verziju 1994.

A Christmas Carol

A Christmas Carol božićni je film koji je dobio više svojih verzija od bilo koje druge božićne priče. Novela Charlesa Dickensa o čangrizavom starcu Scroogeu koji ne voli Božić, ne podnosi obiteljska okupljanja i mari samo za novac, ekranizirana je toliko puta da se jednostavno nismo mogli odlučiti za jednu verziju. Ako pitate nas, A Christmas Carol verzije vrijedne gledanja su Scrooged (1988), A Christmas Carol (1984), The Muppet Christmas Carol (1992), A Christmas Carol (1997), A Christmas Carol (1999), A Christmas Carol (2009), A Christmas Carol (1938).

Home Alone

Ne postoji Božić bez prva dva dijela Home Alone. O ovome filmu ne moramo puno govoriti. Malac koji ostane sam uoči božićnih blagdana zauvijek će biti omiljeno dijete Božića, a njegove avanture nikad neće ostarjeti. Ova zabavna trilogija i njezina prepoznatljiva glazba jednostavno ne mogu dosaditi.

The Nightmare Before Christmas

Burtonov klasik koji se ne propušta – bez obzira na to jeste li tinejdžer u mračnoj fazi, zagriženi fan Burtona (doduše, njegovih ranijih radova), odrasla osoba koja će zauvijek voljeti dobre animirane filmove ili roditelj čijoj je djeci došlo vrijeme za upoznavanje s ovom genijalnom pričom. Priča o Halloween Townu, njegovim mještanima te Jacku Skellingtonu, kralju bundeva, koji pokušava unijeti promjenu u svoj grad. Umoran od stalnog ponavljanja i slavljenja Noći Vještica, Jack pokušava uvesti Božić u svoj grad, no nailazi na neodobravanje mještana. Ova luda avantura, popraćena glazbom Dannyja Elfmana, sastavni je dio Božića svih onih koji vole malo drukčije priče.

Screenshot: YouTube