3 vrste povrća koje ne smijete zanemariti

by | 25 srpnja, 2014

Spadate li u one žene koje kuhaju i vrte u krug nekoliko jela, ili, pak, volite povremeno isprobavati i uvesti neko novo jelo ili namirnicu? Predlažemo vam tri namirnice na koje kao da smo zaboravili, a koje se zaslužuju naći na našem jelovniku.

keleraba

KORABA

Koraba je biljka koja ima mnogobrojne prednosti i vrlo je hranjiva. Nema masnoća, puna je vlakana, kalija i vitamina C koji povoljno utječe na imunološki sustav. Hrskava i sočna, spada u porodicu kupusa i cvjetače, a ima i sličan okus ukoliko se jede u presnom stanju. U takvom obliku, možete je spajati s jabukama ili citrusima, i možete je dodavati u salatu od kupusa.

kupus

KUPUS

Razne vrste kupusa, kao što su kinesko zelje, kelj ili ljubičasti kupus, članovi porodice brassica, imaju višestruke korisne odlike. Bogati su antioksidansima, smanjuju razinu kolesterola u krvi i sadrže sastojke kao što su glukosinolati, polifenoli i glutamini koji su zdravi za probavne organe. Naribajte ih sitno i napravite salatu, ili vijetnamske rolice.

patlidzan

PLAVI PATLIDŽAN

Plavi patlidžan bogat je antioksidansima, uz njega ide odlično curry, a uz ispržen može se dodati rajčica, kozji sir i svježi bosiljak. Postoji puno načina njegove pripreme, od toga da se može puniti, pohati, peći na grilu…

Izvor: bliczena