3 proizvoda koja trebate izbjegavati prema riječima ginekologinje

by | 4 listopada, 2020

Iako je vaginalno ispiranje opasnim otopinama i proizvodima daleko iza nas, i dalje postoje stvari koje žene koriste, a koje nisu dobre za zdravlje rodnice.

Dr. Staci Tanouye putem TikToka objavila je video u kojem je pričala o tri proizvoda koje žene redovito koriste ne znajući da nisu dobra za vaginalno zdravlje.

Bombe za kupanje

Mnoge žene obožavaju uroniti u tople kupke nakon napornog radnog dana. Velik broj njih obogatit će toplu vodu s bombama za kupanje. Dr. Tanouye kaže kako posljedica toga može biti iritacija vulve te narušavanje pH rodnice. Ako želite uživati u toplim kupkama, koristite prirodne soli za kupke te bombe za kupanje koje u sebi ne sadrže umjetna bojila, šljokice te druge opasne sastojke koji mogu narušiti vaginalnu floru.

Tange

Iako ne postoje znanstvena istraživanja koja potvrđuju da su tange loše za vaginalno zdravlje, mnogi ginekolozi preporučuju izbjegavanje tog donjeg rublja. Razlog za to je lako prenošenje bakterija iz stražnjice prema vagini koje može dovesti do raznih infekcija. Isto tako, dr. Tanouye kaže kako treba izbjegavati sintetičko rublje kako bi koža mogla disati.

Dnevni ulošci

Dnevni ulošci proizvod su kojeg se mnoge žene ne žele riješiti jer se s istima osjećaju ugodnije. No stručnjaci nas godinama unazad podsjećaju da korištenje dnevnih uložaka nije zdravo jer sprječava kožu da diše. Isto tako, većina je uložaka napravljena od sintetičkih materijala, a sve to može dovesti do infekcija. Ono što mnoge žene ne znaju jest činjenica da nošenje dnevnih uložaka povećava izlučivanje iscjetka. Prirodnije je i zdravije da iscjedak iscuri na pamučne gaćice. Izbacivanje dnevnih uložaka iz uporabe donijet će vam zdraviju floru, smanjene iritacije te manju količinu iscjetka.

Foto: Dainis Graveris/Unsplash