3 najbolje lekcije koje možemo naučiti iz latinoameričke kuhinje

by | 7 siječnja, 2021

Dugo iščekivana 2021. godina napokon je pokucala na vrata, iako ne u tonu u kojem smo mislili da bude.

Uz nešto više stresa, straha i tjeskobe, “pokupili” smo iz prošle godine najbolje što smo mogli, te smo spremili u našu “životnu ladicu” još pokoju lekciju. Ako ništa, iz te značajne 2020. godine, izvukli smo zdravije životne navike, jednakost i sveukupni wellbeing. Jednako vrijedi za cijeli svijet, a ovaj put se fokusiramo na Latinsku Ameriku koja je savršen primjer toga koliko je pandemija reorganizirala i promijenila prehrambene navike. Fokus se vratio na ono osnovno, na konekciju čovjeka i hrane te zdraviju preradu namirnica.

Lokalni proizvođači i dućani kulturna su središta
Pandemija je utjecala na to gdje i od koga kupujemo naše hranu, te kuda ide zarada. Tradicija Južne Amerike, baš kao i naša, je da kupujemo na tržnicama, no oni imaju i male lokalne shopove koji igraju krucijalnu ulogu u održavanju poslova. U takvim dućanima nećete pronaći samo voće i povrće već brojne i raznolike lokalne proizvode malih proizvođača. Oni su kulturna metafora za njihov život, mjesto koje spaja ljude, obitelji i susjede. Uz njih se stvaraju zajednice i mjesta su na koja se uvijek vraćate, te su podsjetnik da iza svake male i velike tvrtke stoje ljudi iz vaše okoline.

Domaća proizvodnja i mali poljoprivrednici
Više nego ikad, ljudima je postalo važno od kuda dolazi njihova hrana – je li iz njihove države ili čak regije i ako je – ona se uvijek više cijeni. Politika ljudi Latinske Amerike je da jedu lokalno i veliki su borci za održivost lokalne hrane i malog poduzetništva. Cijeli pokret se pojavio još 2000-ih, a posebno se razgranao prošle godine. Iz njega svakako možemo učiti o ekonomiji, održivosti i klimatskim promjenama, uz podršku malim proizvođačima.

Lokalna proizvodnja veganske hrane
Prehrana bazirana na biljkama novo je ruho današnjice, bez obzira na to što postoji već dugi niz godina, a za neka je područja i dominantna. Grahorice i mahunarke postoje tu stotinama godina i genijalna su zamjena za meso zahvaljujući njihovoj visokoj razini proteina, vlakna, vitamina i minerala. Povećati konzumaciju njih, a smanjiti konzumaciju mesa, primjer je Latinske Amerike koji želimo da cijeli svijet slijedi.

Foto: Unsplash