10 namirnica koje cijelo vrijeme jedemo pogrešno

by | 1 rujna, 2015

Taman kad ste pomislili da ste počeli zdravo hraniti, ispada da baš i ne pripremate hranu kako treba…

?????????

Iako jedete većinu voća i povrća za koje znate da su zdravi, to je samo pola “bitke”. Drugu polovicu čini način na koji ćete sačuvati zdrave nutrijente iz njih prilikom pripremanja. U daljnjem tekstu ćemo vas posavjetovati kako ćete na zdrav način pripremati određene namirnice koje ste do sada jeli “pogrešno”.

Sjemenke lana
Ove male sjemenke imaju puno zdravih nutrijenata, zaključanih unutra: visok nivo vlakana, omega-3 kiseline i lignane, koji su fitokemikalije, koji štite organizam od stanica raka. Koja je ovdje ključna riječ? Zaključani su! Naše tijelo ne može probaviti cjelovite lanene sjemenke, tako da kada cijelu sjemenku stavite u jogurt ili u neku drugu namirnicu, nećete praktički ništa postići. Zato liječnici preporučuju da se lanene sjemenke samelju prije nego što ga dodate uz obrok. Stoga uzmite neki mali blender i sameljite lanene sjemenke što prije.

Crni čaj
Puno ljudi voli popiti šalicu crnog čaja jer je vrlo zdrav i sprječava rizik od srčanog ili moždanog udara. Međutim, ako volite u njega dodati mlijeko – ništa dobro niste napravili. Studije su pokazale da mliječni proteini blokiraju katehine u čaju, što otežava probavu dobrih nutrijenata iz čaja i njihovu apsorbciju.

Brokula
Potpuno razumijemo one koji mogu stalno jesti brokulu bez obzira na to je li svježa ili skuhana. Ali ako želite izvući sve one zdrave tvari iz ovog povrća, izbjegavajte njezino prženje i kuhanje. Brokula je puna vitamina C, klorofila, antioksidanasa i drugih antikancerogenih sastojaka. Prema istraživanju u Kini, 2009. godine, najbolje je da se brokula priprema na pari, jer se običnim kuhanjem i prženjem gube svi glavni zdravi sastojci.

Jagode
Nema ništa ljepše od svježih, hladnih jagoda, koje sadrže vlakna, antioksidanse i vitamin C. Da biste izvukli sve ovo, izbjegavajte sjeckanje jagoda. Kristy Del Coro, kulinarska nutricionistica, objašnjava da su određeni sastojci – pogotovo vitamin C, osjetljivi na svjetlost i kisik. Kada narežete jagodu, izlažete ih elementima koji ih “ugrožavaju”.

Češnjak
Za razliku od vitamina C, alicin – enzim koji se bori protiv raka, a nalazi se u češnjaku, dobiva više na vrijednosti kada je izložen zraku. Preporučuje se da nasjeckani češnjak pustite da odstoji 10 minuta prije nego što ga stavite u hranu kako bi se svi aktivirali svi hranjivi sastojci.

Cjelovita zrna žitarica i mahunarke
Cjelovite, neprerađene žitarice i dehidrirane mahunarke sadrže spojeve antioksidanasa – fitate, koji se mogu vezati za vitamine i minerale u hrani i spriječiti ih da budu apsorbirani u organizmu, objašnjava Del Coro. Cjelovite žitarice s opnom, kao i mahunarke,  dan prije nego što ih stavite kuhati, potopite u vodu kako bi ispustile fitate. Ovaj proces će također i potpomoći njihovoj probavi.

Jogurt i vrhnje
Znate li što je ona vodica koja se nakupi preko grčkog jogurta i vrhnja? To je sirutka koja sadrži dosta proteina, vitamin B12 i minerale kao što su kalcij i fosfor. A ljudi je uglavnom prolijevaju u sudoper, jer je “nepotrebna”. Nemojte je prolijevati, već je samo pomiješajte s gušćim dijelom kako bi se zdravi sastojci vratili, a vi ih unijeli u organizam. Također, ako koristite jogurt kao preljev tijekom kuhanja nekog jela – nećete dobiti sve zdrave sastojke, odnosno aktivne kulture, ali ćete i dalje imati vitamin D, kalcij i proteine.

Izvor: Life Content
Foto: Gulliver/Thinkstock