Categories Lalita

Sanja o… samopouzdanju

Smatraju ga prvom tajnom uspjeha u životu, nužnim čimbenikom zadovoljstva, smirenosti i sigurnosti, krucijalnim elementom psihičkog zdravlja. Samopouzdanje je izvor motivacije i pogonsko gorivo za sve životne aktivnosti, osnova zdravog i svrsishodnog življenja. Istraživanja ukazuju na poražavajuću činjenicu da je problem mladih generacija upavo nedostatak samopouzdanja. U terapeutskom radu, većina korijenskih, temeljnih problema leži upravo u nedostatku samopouzdanja!

Biti samopouzdan znači vjerovati u sebe, vjerovati sebi!

Samopouzdanje je skup uvjerenja koje imamo o nama samima i vjerovanje u rezultat naših akcija.

Samopouzdanje se stječe vremenom, odnosima, situacijama, iskustvom tako da možemo reći da se ono obnavlja i gradi cijeli život. Prvotna slika o sebi formirala se još u ranom djetinjstvu roditeljskom pomoći i intervencijom, a korigirala se uz pomoć drugih bitnih ljudi, okoline i njezinih kriterija. Jeste li čuli neke od ovih izjava: “Nikad ništa od tebe! Sve uvijek zabrljaš! Ti nemaš pojma! Imaš dvije lijeve! Isti si kao tvoj otac/majka!”

U ranoj fazi odrastanja naši su programeri u našu podsvijest utisnuli svoja vjerovanja i stavove, i time izravno utjecali na izgradnju našeg karaktera, ali i na naše samopouzdanje. Ljudski život je dizajniran tako da smo u početku života biološki i egzistencijalno ovisni o odraslima. U samom početku naša slika o nama sagrađena je na mišljenjima, stavovima naših programera te uvjerenjima i iskustvima koje smo preuzeli od njih. No problem samopouzdanja javlja se i javljat će se ako smatramo da smo vrijedni, važni, pametni, dobri, uspješni onoliko koliko nas drugi smatraju takvima i ako se slijepo vežemo na njihove prosudbe.

Pazite i s pohvalama!

Pohvale i komplimenti koje dobivamo od drugih ljudi mogu nam graditi i podizati samopouzdanje, ali isto tako pretjerane pohvale i nerealna očekivanja koja drugi imaju od nas stvaraju nam prevelik teret i nameću obvezu koju je onda teško uvijek postići i zadovoljiti. Prevelika očekivanja okoline ruše naše samopouzdanje i onda kad podbacimo. Ono što ostaje jest osjećaj neugode i srama da ne možemo zadovoljiti ta očekivanja, da smo nesposobni, da ne vrijedimo. Odlika zrelog i zdravog pojedinca je preispitivanje postojećih načina razmišljanja i njihovih posljedica (zajedno s emocionalnim) prije nego što ih prihvatimo te sposobnost i snaga da se nosimo s rizikom i eventualnom štetom ako do nje dođe.

Samopouzdanje zapravo nema nikakve veze s onim što drugi misle o nama. To su vrijednosti, kvalitete i odraz onoga što mi jesmo. Što više imamo spoznaju o tome tko mi zapravo jesmo, što je to više naša autentičnost, naše samopouzdanje će time procvasti. To je vjera u našu unutarnju snagu, samu srž, u snagu samog postojanja u nama! Kada dotaknemo taj izvor u nama samima, što ga sve više spoznajemo i otkrivamo, to naša vrijednost sve više i više jača! Iz tog izvora proizlazi naša snaga i tada onda dolazi istinsko i nepoljuljano samopouzdanje!

Kako dotaknuti taj izvor u nama?

Čovjek današnjice toliko se otuđio od sebe da se boji i ne zna kako pristupiti samome sebi. No to je samo jedan od nefunkcionalnih obrazaca koji se tako često ponavljaju da su postali gotovo opće prihvaćena istina! Ipak, to uopće nije istina!

Istina je da svatko od nas izuzetno dobro poznaje sebe. Nitko vas neće nikad u životu toliko dobro poznavati koliko vam god bio blizak kao vi sami sebe. Svatko će naći onaj model koji njemu najbolje odgovara jer je kreacija prepuna originala, a svaki je drukčiji. Radite ono što podiže životni entuzijazam u vama.. Istražujte, maštajte, opustite se, stvarajte, pomažite drugima, družite se s prijateljima, igrajte se, molite, učite, radite, šećite prirodom, osjećajte, volite, smiješite se, podižite radost u drugim ljudima, razgovarajte, razmjenjujte, meditirajte, kontemplirajte, dijelite, budite odgovorni, prisutni, dobronamjerni, korisni. Budite svjesni svojih reakcija i namjera prema drugima i budite ustrajni u tome!

Samopouzdanje je kad se nemate potrebe uspoređivati s drugima, a ni sa sobom kakvi ste bili ili ćete biti i kad vam mišljenje okoline nije prvo na pameti i nije smetnja za akcije u životu. Samopouzdanje je kad nemate potrebe pričati o drugima i kad vas ne brine što oni pričaju o vama. Te stvari puno govore o vama i vašem samopouzdanju, samopoštovanju i samovrednovanju!

Samo se volite i mazite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu