Znate li koja je najbolja temperatura za spavanje?

by | 3 travnja, 2020

Ako imate problema sa spavanjem, osim na prehranu i tjelovježbu, treba obratiti pažnju i na temperaturu prostorije u kojoj spavate. Teško je zaspati ako nam je prevruće, no temperaturu ipak nikada nećemo smatrati bitnim faktorom kvalitete spavanja, a to je pogrešno.

Isto tako, pogrešno je ako mislimo da se za spavanje trebamo ušuškati, da nam bude ugodno i toplo. Kada se bliži vrijeme spavanja, naša tijela počinju se hladiti, temperatura pada za otprilike dva stupnja kako bi se doveli u stanje za spavanje.

Spavanje u hladnijoj prostoriji pomoći će održavati nižu temperaturu tijela, što će rezultirati kvalitetnijim, dubljim i duljim snom.

Prema američkim stručnjacima za spavanje, a kako prenosi Yahoo Lifestyle, najbolja temperatura za kvalitetan san je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Najneprikladnija temperatura nije definirana, no njome se smatra svaka pri kojoj osjećate da vam je vruće jer je u takvim uvjetima vrlo teško zaspati i spavati bez buđenja do jutra.

Danas grijemo spavaće sobe, što nekoć nije bio običaj. Prije su ljudi spavali u hladnim sobama i bilo bi dobro ugledati se na njih. Ako spavate u istoj prostoriji u kojoj boravite tijekom dana, prije spavanja je prozračite i rashladite i naravno, ugasite grijanje.

Osim temperature sobe, za bolji san trebalo bi voditi računa o tome što večeramo – savjetuju se laganiji obroci ili preskakanje večere te nikako stimulansi poput kofeina – kavu ne bi trebalo piti u poslijepodnevnim satima i navečer, a trebalo bi izbjegavati i šećer i alkohol.

IZVOR: RTL.HR