ZNATE LI DA U DANU POSTOJI pravo vrijeme za začeće?

by | 6 veljače, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Puno je razloga zbog kojih neke žene ne mogu zatrudnjeti. Problem se može skrivati u načinu života, hormonskoj neravnoteži, lošoj prehrani, genetskim predispozicijama, ali i u vašim ili partnerovim ozbiljnim medicinskim problemima.

No možda samo jednostavno uporno vodite ljubav u pogrešno doba dana. Naime, istraživanje provedeno u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu otkrilo je da sperma, baš poput ljudi, ima svoj 24-satni “tjelesni” sat.

Najbrža i najaktivnija je ujutro prije 7:30. Pokazalo se da je tada najviša koncentracija sperme, ukupnog broja spermija i normalne morfologije.

“Kvaliteta sperme bila je najveća ujutro i tada bi se mogla koristiti za poboljšanje prirodne plodnosti”, objasnila je glavna autorica ovog istraživanja dr. Brigitte Leeners.

Inače, istraživanje je provedeno na temelju 12.245 uzoraka sperme od 7068 muškaraca u dobi od 25 do 40 godina.

Osim toga, proljeće je idealno vrijeme za planiranje proširenja obitelji jer su muškarci najplodniji u ožujku, travnju i svibnju. Međutim, topla ljeta značajno smanjuju broj spermija, pokazala je studija objavljena u časopisu “Chronobiology International”, a piše “Mummy Pages”.

IZVOR: INDEX.HR