Istraživanje pokazuje da se žene za rađanje danas odlučuju sve kasnije

by | 3 siječnja, 2020

Kako Guardian izvještava, u Engleskoj je prošle godine evidentirano više od 2000 rodilja starih više od 45 godina. Broj djece koju su rodile žene u toj starosnoj dobi porastao je s 1619, koliko ih je bilo prije jednog desetljeća, na 2366 u 2018. godini.

“Godine 1938., kada se počela voditi evidencija, bilo je 2085 novorođenčadi koju su rodile žene starije od 45 godina”, navodi Državni zavod za statistiku.

S druge strane, broj rodilja ispod 25 godina u kontinuitetu pada. Podaci još pokazuju da se starost majki i očeva povećava već 10 godina i da sada iznosi 33,6 godina. U odnosu na postavljeni standard, starost majki i očeva porasla je za ukupno 4,3 godine.

Gill Walton, izvršna direktorica Royal College of Midwivesa, rekla je da najnovije brojke naglašavaju neprekidne i nemilosrdne pritiske na primalje, radnice koje pružaju rodiljne usluge i matične službe. Osim toga, što su žene starije, raste i rizik od komplikacija kod budućih majki i njihove novorođenčadi.

“Našim službama za majčinstvo potrebna su sredstva kako bismo mogli ispuniti sve veću potražnju za njegom i osigurati da žene, djeca i njihove obitelji dobiju najsigurniju i najbolju moguću njegu”, dodala je Walton.

“U 2018. godini od ukupnog broja novorođenih čak 13,6 % rodile su majke koje žive u najugroženijim dijelovima zemlje, dok je samo 7,1 % beba iz bogatijih dijelova”, navodi Državni zavod za statistiku. Ipak, ovaj udio zapravo predstavlja smanjenje jaza u posljednjih nekoliko godina jer je udio majki s prebivalištem u najsiromašnijim područjima u 2014. godini iznosio 14,1 %.

Također, statistički podaci pokazuju da broj blizanaca, trojki i četvorki kontinuirano pada s obzirom na to da se smanjenje događa već treću godinu zaredom. Na svakih 1000 žena koje su postale majke u 2018. godini samo 15,4 % imalo je više porođaja, što je najniža stopa višestrukog majčinstva od 2007. godine.

IZVOR: INDEX.HR