Znate li da plank izvodite vjerojatno puno duže nego što je to potrebno?

by | 31 svibnja, 2020

Teško je zamisliti vježbu koja se češće izvodi od planka. Uostalom, ova vježba se definira nedostatkom pokreta pa zahtijeva da držite svoje tijelo čvrsto, ravno i mirno tijekom svakog seta. Isto tako, teško je smisliti izazovniji i učinkovitiji potez za izgradnju corea pa ne čudi što se nalazi u gotovo svakom setu vježbi za cijelo tijelo.

Istraživanje kanadskih znanstvenika pokazuje da je plank čak i učinkovitiji od dinamičnih vježbi za izgradnju mišića.

U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više fitness izazova čiji je cilj što dulje izdržati u položaju planka, ali jeste li se ikada zapitali koliko dugo trebate držati plank da biste optimizirali svoje rezultate?

Svjetski rekord iznosi osam sati, 15 minuta i 15 sekundi. No dobra je vijest da biste vi trebali puno kraće izvoditi plank.

Iako se stručnjaci još uvijek nisu potpuno usuglasili, njihovi savjeti kreću se između 10 sekundi i dvije minute. Naime, čak i ako vam je krajnji cilj izdržljivost, zapamtite da sve što traje iznad dvije minute može biti kontraproduktivno. Također, preporučuje se izvođenje različitih vrsta plankova, kako savjetuje Men’s Health.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Li Sun from Pexels