Znate li da “kratki spoj” u vašoj glavi može izazvati orgazam?

by | 23 veljače, 2020

Renomirani neurolozi John Hughlings Jackson i William Gowers nisu smatrali da je seks izvor epilepsije. Umjesto toga, identificirali su neurofiziološke uzroke i postavili temelje postojećim pogledima na podrijetlo epilepsije.

Više nitko ne vjeruje da seks izaziva epilepsiju, ali u rijetkim slučajevima postoji povezanost između seksa i napadaja. Napadaji temporalnog režnja mogu se pokrenuti orgazmom ili čak izazvati orgazam. Orgazmi uzrokovani napadajima javljaju se mnogo češće kod žena nego kod muškaraca i obično su povezani s fokusom napadaja u desnom temporalnom režnju.

Ti napadaji mogu biti zastrašujući za partnere i imaju značajan utjecaj na seksualni život osobe. Mogu dovesti do života provedenog u izbjegavanju seksa i strahu od orgazma, što može biti pogubno za vezu. U jednom od dokumentiranih slučajeva, suprug žene koja je patila od napadaja izazvanih orgazmom bio je toliko frustriran njihovim seksualnim životom da je prijetio razvodom ako operacija koja će izliječiti njezine napadaje ne bude uspješna.

Za razliku od napadaja izazvanih orgazmom, napadaji koji rezultiraju orgazmom mogu čak biti i ugodni. Orgazmičke “aure” (osjećaj ili znak upozorenja da će se dogoditi napadaj) povezane s napadajima također su češće kod žena i obično nastaju iz desnog temporalnog režnja.

Studije provedene na ženama koje su doživljavale ove ugodne napadaje otkrile su da ih one često taje svojim liječnicima, u nekim slučajevima i desetljećima, čak i kad prolaze testiranja na epilepsiju i znaju da su orgazmičke aure dio njihovih napadaja. Neki su ljudi odbili operaciju kako bi izliječili svoje napadaje iz straha da ne izgube ove neočekivane orgazme.

Spontani orgazmi mogu zvučati zabavno, ali ti se seksualni napadaji mogu pojaviti iznenada i u neočekivanim situacijama.

Osim orgazma, postoje i druga seksualna ponašanja koja se mogu javiti tijekom napadaja. Seksualni automatizmi (automatsko ponašanje za koje osoba kasnije nema sjećanja) uključuju izvijanje, zabadanje, ritmičko kretanje zdjelice i nogu te ritmičko rukovanje genitalijama ili masturbaciju. Oni su rijetki i javljaju se relativno podjednako kod muškaraca i žena koji imaju napadaje čeonog režnja.

Prijavljene su i seksualne “iktalne” manifestacije (one koje se javljaju tijekom napadaja), poput erotskih osjećaja, genitalnih senzacija i seksualne želje.

Dakle, iako seks ne uzrokuje epilepsiju, seksualno ponašanje može biti povezano s određenim tipovima napadaja koji proizlaze iz temporalnog (obično s desne strane) ili frontalnog režnja, regija mozga koje su kritični dijelovi naše seksualne neuronske mreže, kako piše Psychology Today.

IZVOR: 24SATA.HR