Želite smršavjeti? Provjerite jedete li ove namirnice

by | 26 svibnja, 2014

Težite li zdravoj prehrani, svakako u tjednu nabavku uključite i ovih pet namirnica. Konzumirajte ih redovno i tijelo će vam biti zahvalno. Znamo da ima i ukusnijih, jednostavnijih i dostupnijih namirnica, ali za ove su stručnjaci potvrdili da definitivno čine najbolje ljudskom organizmu. Pa, dobar tek!

namirnice

1. Zob

Zob je biljka koja se ubraja u porodicu – trava. Obično se jede za doručak kao kaša ili u sklopu müslija. Sadrži puno topivih vlakana koji smanjuju apsorpciju kolesterola u tankom crijevu. Tri zdjelice kaše tjedno daju vam dovoljno topivih vlakana i snižavaju ukupni kolesterol u toj mjeri da vam se rizik od bolesti srca smanjuje za 4%. Osim što je zdrava, dodatni je bonus to da nije skupa.

2. Losos

Losos ima puno masti, no ipak je zdrav jer sadrži vrlo konkretne polinezasićene omega-3 masne kiseline koje su sastavni dio svake stanične membrane u vašem tijelu. Omega-3 i omega-6 masne kiseline pretvaraju se u niz moćnih spojeva koji reguliraju važne tjelesne funkcije, uključujući krvni tlak, zgrušavanje krvi, rad mozga i živčanog sastava i proizvode molekule koje reguliraju upalne procese. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem omega-3 i 6 masnih kiselina smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

3. Čaj

Od čaja se u svakom trenutku osjećate bolje. Godine 2013. u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” objavljena je studija koja kaže da redovito ispijanje čaja poboljšava vašu koncentraciju, a neka istraživanja sugeriraju da je povezan i s boljim kognitivnim funkcijama kod starijih osoba. Znanstvena su istraživanja pokazala da kod zdravih odraslih osoba, ali i kod osoba s visokim rizikom od bolesti srca, ispijanje crnog i zelenog čaja dovodi do značajnog smanjenja LDL kolesterola i krvnog tlaka.

4. Soja

Soji se pripisuje niz zdravstvenih pogodnosti, ali nisu sve znanstveno dokazane. Ono što je dokazano jest da sojino mlijeko, tjestenina i brašno – poboljšavaju cirkulaciju. Najveću korist svakako imamo od vlakana i bjelančevina. Od proizvoda možete naći sojino mlijeko, sir i jogurt, tofu, meso od soje…. Eksperimentirajte dok ne nađete proizvode koji vam se najviše sviđaju.

5. Razno povrće i voće

Povrće i voće pomaže kod dijabetesa tipa 2. Pet istraživanja u koja je bilo uključeno preko 179.000 ljudi dokazala su da se konzumiranjem voća i povrća smanjuje rizik od šećerne bolesti za do 7%. Detaljnijim istraživanjem došli su do zaključka da je najbolje povrće kinesko zelje, špinat, kupus, sve sorte salate, brokula i potočarka. Od voća izdvojene su borovnice, šljive, grožđe i grožđice, jabuke i kruške, banane i grejp. Kombinirajte različite vrste voća i povrća – što više boja, to bolje.

Izvor: Punkufer

Foto: freedigitalphotos.net