Zdrava navika od 12 minuta koja pomaže smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Potpuno besplatna navika smanjenja stresa za poticanje rada mozga

by | 21 svibnja, 2021
MEDITACIJA

Znanost puno govori o tome kako održavati mozak, a to ponajprije uključuje važnost da ostanete aktivni, da se držite pametnog plana prehrane i da imate dovoljno sna. Istraživanja su pokazala da socijalni i emocionalni učinci mogu imati veliku ulogu u dugoročnom zdravlju mozga. Recenzija objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease pokazuje da dosljedna meditacijska rutina može smanjiti stres, ali i rizik od gubitka pamćenja i oštećenja mozga, čak i Alzheimerovu bolest.

Prema Alzheimer’s Association upravo je Alzheimerova bolest najčešći uzrok demencije, to jest pada mentalnih sposobnosti koji utječu na svakodnevni život.

Stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi koji bi čimbenici bili najbolji da se postigne najbolji lijek za ovu bolest. Jedan od načina je duhovna i vjerska uključenost koja će održati kognitivnu funkciju snažnom s time kako starite.

“Kirtan Kriya”

Dvanaestominutna meditativna praksa je specifična meditacija koja uključuje zvukove, disanje i ponavljanje pokreta prstima. Na ovom linku možete vidjeti kako se točno izvodi, a dokazano je da smanjuje stres, poboljšava san, smanjuje depresiju, povećava protok krvi u dijelovima mozga.

Pokazano je da osobe koje su prakticirale ovu meditaciju imaju sporiji gubitak pamćenja i boljeg su raspoloženja. Dr. Khalsa i dr. Newberg promiču “duhovnu kondiciju” koja bi objedinila psihološku i duhovnu dobrobit, jer upravo to je važno za starenje bez Alzheimerove bolesti. (Pročitajte: Naučite kako usporiti starenje mozga)

“Kirtan Kriya” vrsta je meditacije koja se prakticira tisućama godina, a ponekad se naziva i vježbom pjevanja jer uključuje pjevanje zvukova (Saa Taa Naa Maa) uz ponavljajuće pokrete prstima. Prakticiranje upravo tih 12 minuta dnevno smanjuje razinu stresa i poveća aktivnost u područjima mozga koja su ključna za pamćenje.

FOTO: Marcus Aurelius/Pexels