Zašto su neki ljudi mršavi iako se nezdravo hrane?

by | 3 travnja, 2014

Znanstvenici već godinama pokušavaju otkriti zašto određeni ljudi lakše održavaju svoju tjelesnu težinu, a nova saznanja pokazuju da se tajna možda krije u pljuvački.

istr-490x326

Istraživači su pronašli gen koji omogućava brže razbijanje ugljikohidrata, a poznato je da se zbog njih ljudi više debljaju. Gen su nazvali “Atkins”, prema autoru poznate dijete, a službeno ime mu je AMY1.

Gen čini enzim koji se nalazi u pljuvački, te započinje razgradnju i probavu skrobnih namirnica kao što su čips ili riža. Istraživanje je pokazalo da su mršaviji oni ljudi koji su imali više kopija gena, samim time i više navedenog enzima.

Iako je normalno da geni budu u paru, neki ljudi imaju samo jednu kopiju gena, a drugi dvije, tri ili čak više. U slučaju gena AMY1 moguće je imati do 20 primjeraka.

Nature Genetics prenosi da će ljudi s manje tih gena teže razgraditi ugljikohidrate i zato će biti skloniji debljini. Iako nije sasvim jasno na koji to način djeluje, jedna od mogućnosti je da se neprobavljeni škrob hrani crijevnom bakterijom, pa ljudi teže mršave.

Izvor: tportal.hr