Zašto su elektroliti važni za kožu?

by | 19 rujna, 2021
elektroliti

Ako je vašoj koži potrebno dodatno hidriranje, elektroliti su pravi odgovor – oni su poput energetskog napitka za vaše lice!

Na spomen elektrolita, većini nas prva asocijacija su napici za sportaše koji osiguravaju organizmu dodatnu energiju i hidrataciju. No pokazalo se da sličan efekt elektroliti imaju i na kožu, zbog čega sve više kozmetičkih kompanija računa na njih. Formule bazirane na ovim sastojcima posebno su pogodne za suhu kožu, kojoj je potrebna dodatna količina vlage. Krajnje je vrijeme da bolje upoznate ove učinkovite igrače!

Što su elektroliti?

Vratimo se na sat kemije u srednjoj školi! Elektroliti su minerali koji, kad se pomiješaju s vodom, provode elektricitet. Ovi minerali uključuju magnezij, natrij, kalcij, klorid, kalij i fosfat.

Što ovi sastojci čine za kožu?

Za optimalno hidriranje organizma nije važno samo konzumirati dosta vode već treba unositi i dovoljno elektrolita. Iako je ovo jedan od najboljih savjeta za blistavu kožu, naše tijelo troši velike količine vode, uslijed čega koža ostaje nedovoljno hidrirana. Osim toga, voda sadrži male količine minerala. A kad ih koža izgubi, to rezultira narušavanjem njezine barijerne funkcije, dehidriranjem, gubitkom sjaja i brzim manifestiranjem znakova starenja. I tada na scenu stupaju formule s elektrolitima, a kalij, magnezij i kalcij ubrajaju se u najznačajnije među njima. Zapravo, sve započinje s kalijem. On olakšava transport vode unutar stanica kože, osiguravajući optimalno hidriranje. Pomaže i u organizaciji lipida koji grade zaštitnu barijeru kože. Magnezij potiče stvaranje adenozin-sulfta, energetskog goriva za stanice, te doprinosi optimalnoj hidrataciji i izgradnji stanične membrane. Kalcij privlači i zadržava tekućinu u gornjim slojevima kože, dok istovremeno ima i ključnu ulogu u izgradnji stanica i obnavljanju kože. (Pročitajte: Ovo je neizostavan sastojak svake rutine njege koji potiče obnavljanje kože)

Kako ih uključiti u rutinu njege?

Ako je vašoj koži neophodno dodatno hidriranje, posegnite za hidratantnom kremom formuliranom s mineralima. I preparati za čišćenje, maske, kao i vodice/mistovi za lice koje sadrže elektrolite dobro će vam doći. Ovi minerali dobro funkcioniraju sa sastojcima u ostalim proizvodima za njegu, uključujući aktivne sastojke kao što su AHA/BHA i retinola. Zapravo, elektroliti mogu povećati njihovu učinkovitost. (Pročitajte: Što je glicerin koji nalazimo u gotovo svim kozmetičkim proizvodima i kako djeluje na našu kožu?)

Tekst: Dragica Brkljač za lepotaizdravlje.rs

Foto: Elina Kovtunova/iStock via Getty Images