Zašto je odluka o ukidanju prava na pobačaj u Poljskoj bitna za Hrvatsku i cijeli svijet

by | 24 listopada, 2020

Odluka poljskog Ustavnog suda o zabrani pobačaja digla je na noge cijeli svijet. Milijuni osoba koje se bore za jednaka prava žena podržali su Poljakinje i Poljake koji su, unatoč situaciji s koronavirusom, izašli na ulice i borili se za slobodu.

Kad presuda Ustavnog suda stupi na snagu, pobačaj će u Poljskoj biti zabranjen u 98 posto slučajeva. To znači da će biti dozvoljen samo u slučaju incesta, silovanja ili kada je ugrožen život majke, dok će u slučaju teškog defekta ploda majke morati roditi dijete bez obzira na to što će ono patiti ili umrijeti u vrlo kratkom roku. Takav zakon potpuno je šokirao svijet i sve borce za ljudska prava.

No dok se jedni sablažnjavaju nad tim tužnim vijestima te podržavaju prosvjede u Poljskoj, drugi misle kako takva odluka nema veze s njihovim životima. S obzirom na to da je u veljači 2017. godine Ustavni sud Republike Hrvatske zatražio od Sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju, i Hrvatsku može zapasti sličan scenarij.

Odluka poljskog Ustavnog suda nije bitna samo za one koji žive u državama s konzervativcima na vlasti, nego je bitna za sve žene. Ukidanjem prava na pobačaj ukida se pravo na slobodu i fizički integritet žene, a istovremeno se ne smanjuje broj pobačaja, već se povećava broj nezakonitih koji vode do novih problema. Borba Poljaka i Poljakinja koji zbog ovakve odluke izlaze na ulice nije borba samo za slobodu i prava žena iz Poljske, nego borba za jednakost žena iz cijeloga svijeta.

Foto: Clem Onojeghuo/Unsplash, Instagram