Zamrznute jajne stanice su jednako kvalitetne

by | 26 veljače, 2013

Oplodnja zamrznutih jajnih stanica ima jednak postotak uspješnih trudnoća i zdrave novorođenčadi, isto kao i oplodnja “svježih” jajnih stanica – pokazalo je novo znanstveno istraživanje specijaliziranog američkog magazina Fertility and Sterility (Plodnost i sterilitet).

Uspjeh oplodnje zamrznutih jajnih stanica može se pripisati novoj metodi zamrzavanja koja se naziva vitrifikacija oocita. Naime, s obzirom na to da jajna stanica sadrži veliku količinu vode, sporo zamrzavanje nosilo je sa sobom rizik od stvaranja kristalića leda koje je mogu oštetiti.

S druge strane, vitrifikacija oocita je svojevrsno “blic” zamrzavanje, koje se obavlja nakon što se iz jajnih stanica izvuče voda, čime se izbjegava rizik od stvaranja kristalića leda.

Kod korištenja takve metode zamrzavanja oocita (jajnih stanica koje se u trenutku ovulacije oslobađaju iz jajnika), stopa malformacija kod novorođenčadi nije ništa veća nego kod djece rođene nakon oplodnje “svježih” jajnih stanica, ili kod djece koja su začeta prirodnim putem, pokazala su istraživanja.

Tekst: Life Content